Ciasteczka Anzac

Lista składników

Ciasteczka Anzac

Piekarnik nagrzej do 180 C.
Wszystkie suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło, przelej je do innej miski i wymieszaj z resztą mokrych składników – syropem i wodą.
Połącz ze sobą suche i mokre składniki (do suchych wlej płynne) i dokładnie mieszaj za pomocą dużej łyżki. Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rozłóż masę ciasta, dzieląc ją na ok. 12 kulek, formując ciasteczka o grubości ok. 1,5 – 2 cm. Przy użyciu wilgotnej łyżki możesz wyrównać brzegi ciasteczek. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na środkową półkę (grzanie góra i dół) i piecz na jasnozłoty kolor przez ok. 15-20 minut.
Upieczone ciasteczka wystaw z piekarnika do ostudzenia – wtedy staną się twarde. Można przechowywać je przez dłuższy czas w specjalnych, suchych i szczelnie zamykanych pudełkach. Smacznego 🙂

Autor: Agnieszka Maciąg