Razowe muffiny z otrębami

Lista składników

  • Płatki owsiane - 1/2 szklanki
  • Otręby pszenne - 1/3 szklanki
  • Sól Morska Jodowana - szczypta
  • mMąka pszenna razowa - 1 i 1/4 szklanki
  • jajko - 1 szt.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • mleko - 1/2 szklanki
  • jabłka starte na tarce - 1/2 szklanki
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki
  • syrop klonowy - 1/4 szklanki
Razowe muffiny z otrębami

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, otręby, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej, syrop klonowy.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Posypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut,
Wystudzić na kratce.