Zdrowe kotleciki z płatków owsianych, warzyw oraz świeżych ziół

Lista składników

  • Płatki owsiane - 1,5 szklanki
  • Kasza Jaglana - 1/2 szklanki
  • Sezam - 1 łyżka
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • cukinia - średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach i odsączona - 1 szt.
  • cebula - drobno posiekana i zeszklona na odrobinie klarowanego masła - 1 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • nać pietruszki - można też dodać posiekane listki świeżej bazylii lub mięty - duża garść posiekanej
  • mąka orkiszowa (w zależności od konsystencji masy może być nieco mniej lub więcej) - 3-4 łyżki
  • olej z pestek winogron - do smażenia
  • curry, kurkuma lub czernuszka (opcjonalnie) - do smaku

Płatki owsiane zalej wrzącą wodą tak, by woda przykryła je ponad powierzchnię ok. 1 cm. Przykryj i odstaw do nasiąknięcia.
Po 10 minutach płatki odsącz z nadmiaru wody (w razie potrzeby), dodaj kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Upewnij się, że masa nie jest zbyt rzadka.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju z pestek winogron i łyżką nakładaj niewielkie porcje masy formując z nich kotleciki. Nie powinny być zbyt cienkie, aby się nie rozpadły podczas smażenia i przewracania na drugą stronę.
Usmażone kotleciki przełóż na chwilę na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć tłuszcz.
Podawaj posypane natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie dużej porcji zielonych sałat lub surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!

Autor: Agnieszka Maciąg