Płatki owsiane zalej wrzącą wodą tak, by woda przykryła je ponad powierzchnię ok. 1 cm. Przykryj i odstaw do nasiąknięcia.
Po 10 minutach płatki odsącz z nadmiaru wody (w razie potrzeby), dodaj kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Upewnij się, że masa nie jest zbyt rzadka.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju z pestek winogron i łyżką nakładaj niewielkie porcje masy formując z nich kotleciki. Nie powinny być zbyt cienkie, aby się nie rozpadły podczas smażenia i przewracania na drugą stronę.
Usmażone kotleciki przełóż na chwilę na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć tłuszcz.
Podawaj posypane natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie dużej porcji zielonych sałat lub surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!
Autor: Agnieszka Maciąg