Batony GO ON – 20% białka serwatkowego WPC 80

Firma Sante, odpowiadając na oczekiwania konsumentów, ulepszyła receptury batonów GO ON  Nowe batony GO ON zawierają 20% białka serwatkowego WPC 80, odznaczającego się wysoką wartością biologiczną i świetną przyswajalnością. Dostarczają inuliny – naturalnego prebiotyku, który sprzyja zachowaniu optymalnej flory bakteryjnej jelit. Zawierają syrop glukozowy (nie: fruktozowy!) – to natychmiastowy zastrzyk energii  niezbędnej osobom aktywnym fizycznie. Zastosowany nieutwardzony tłuszcz palmowy jest wolny od izomerów trans i posiada certyfikat RSPO, co gwarantuje brak negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Baton GO ON to idealna przekąska dla osób prowadzących aktywny tryb życia, sportowców profesjonalnych i amatorów sportu.

Syrop glukozowy wolny od fruktozy

Baton GO ON zawiera syrop glukozowy całkowicie wolny od fruktozy, podczas gdy standardem rynkowym są syropy glukozowe, które mają w składzie 3-5% fruktozy. Syrop glukozowy jest aktualnie najlepszym środkiem słodzącym, ponieważ dostarcza szybko metabolizowanych węglowodanów. Glukoza dostarcza sportowcom niezbędnej energii natychmiast, jest niezbędna do pracy mózgu oraz mięśni. Dr Kathleen Page wykazała w badaniach, że glukoza – w przeciwieństwie do fruktozy – nie zwiększa uczucia łaknienia i zapewnia na dłużej poczucie sytości. Spożywanie produktów zawierających syrop wysokofruktozowy nasila syntezę tłuszczu w wątrobie, sprzyjając stłuszczeniu wątroby. Glukoza nie wykazuje takiego działania i dlatego firma Sante świadomie stosuje w batonach GO ON syrop glukozowy nie zawierający w ogóle  fruktozy.

Białko serwatkowe WPC 80

Białko serwatkowe WPC 80 to pełnowartościowe białko najwyższej jakości, odznaczające się znakomitą przyswajalnością. W tej recepturze batonów GO ON stanowi 20% składu. Białko WPC 80 ma wysoką wartość biologiczną i unikatowy profil aminokwasowy. Zawiera cystynę i metioninę – to idealne połączenie składników niezbędnych do wytworzenia glutationu, najważniejszego naturalnego antyoksydantu, detoksykantu i stymulatora odporności. Właściwości glutationu opisał dr Luc Antoine Montagnier, uhonorowany w 2008 r. Nagrodą Nobla. Ponadto białko przyczynia się do rozwoju masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. W batonach GO ON zapewniono odpowiednie proporcje pomiędzy węglowodanami i białkiem, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie.

Inulina – prebiotyk dbający o układ pokarmowy

Baton GO ON odznacza się wysoką zawartością błonnika i zawiera zwiększony powyżej 5% dodatek inuliny. Inulina to naturalny prebiotyk, stymulujący rozwój mikroflory jelit (np. bakterii Lactobaccillus czy Bifidobacterium). Prawidłowa flora jelitowa wpływa na dobre trawienie, a także na odporność organizmu, ponieważ w jelitach znajduje się 70-80% limfoidalnej. Wzbogacenie batona GO ON w inulinę powoduje jednocześnie wzrost całkowitej zawartości błonnika w produkcie.

Tłuszcz palmowy nieutwardzony z certyfikatem RSPO

Batony proteinowe GO ON zawierają najwyższej jakości tłuszcz palmowy nieutwardzony, tzn. nie zawierający tłuszczów trans. Ponadto zastosowany tłuszcz palmowy ma certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil / Stowarzyszenie Na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego), który gwarantuje, że podczas produkcji oleju nie spowodowano szkód w środowisku naturalnym. RSPO to organizacja skupiająca plantatorów, producentów, sprzedawców i wytwórców, i zarazem nazwa systemu certyfikacji, który obejmuje cały proces produkcji oleju palmowego (od prowadzenia plantacji olejowca gwinejskiego, poprzez zbiór, selekcję owoców i ich przetwarzanie, a kończąc na wykorzystywaniu oleju). Certyfikat RSPO wyłącznie takie uprawy, które nie niszczą środowiska, a dodatkowo ich właściciele wspierają ochronę lasów tropikalnych, zagrożonych gatunków flory i fauny, zasobów wodnych i miejscową ludność. Olej z certyfikatem RSPO jest wolny od GMO – nie jest produkowany z roślin modyfikowanych genetycznie.

Batony GO ON – dostępność w sprzedaży

Obecnie firma Sante produkuje wyłącznie batony GO ON w czekoladzie deserowej z 20% zawartością białka WPC 80 i ponad 5% dodatkiem inuliny. W sklepach można jeszcze znaleźć batony GO ON stworzone według wcześniejszej receptury – z 19% zawartością białka WPC 80. Ich obecność w sprzedaży wynika z poprzedniego zatowarowania i będą dostępne jedynie do wyczerpania zapasów.

W skład linii batonów wchodzą:

• Baton GO ON Żurawinowy
• Baton GO ON Waniliowy
• Baton GO ON Orzechowy
• Baton GO ON Kakaowy