Diament Forbesa 2016 dla Sante

Firmę Sante uznano za jedno z najbardziej dynamicznie rozwijających się przedsiębiorstw w Polsce. W tegorocznym rankingu „Diamentów Forbesa” – w swojej kategorii – zajęła wysokie 31 miejsce wśród firm z województwa mazowieckiego i 104 miejsce wśród firm z całego kraju!

„Diament Forbesa 2016″ to dla Sante ogromne wyróżnienie. Cieszy nas tym bardziej, że jest to wyjątkowy ranking. W konkursie oceniana jest kondycja firm z całej Polski, a także to, jak radziły sobie w ostatnich kilku latach. Wyróżnienie otrzymują przedsiębiorstwa, które mogą się pochwalić nie tylko najlepszymi wynikami finansowymi, lecz także najbardziej dynamicznym sprzedaży. Pozwala to wytypować firmy, które stawiają przede wszystkim na rozwój i innowacyjność.

Firma Sante ma się czym pochwalić. Ostatnie lata przyniosły nie tylko wprowadzenie na rynek nowych produktów, lecz także rozszerzenie działalności o unikalne na skalę europejską Studio Sante Uzdrowisko Miejskie. To wyjątkowa przestrzeń wellnessowo-terapeutyczna z basenami i saunami, w których zastosowano Wodę Ożywioną, mającą wiele prozdrowotnych właściwości, oraz strefa gabinetów oferujących najnowocześniejsze terapie i energetyzujące rytuały, niedostępne w żadnym innym ośrodku w Polsce.

Majątek pod lupą

Listę „Diamentów Forbesa” opracowano według szwajcarskiej metody wyceny wartości firm, na podstawie sprawozdań finansowych składanych do KRS lub publikowanych w „Monitorze Polskim B.”. Analitycy Bisnode Polska, w porozumieniu z redakcją „Forbesa”, oceniają nie tylko majątek i dochody, lecz także: współczynnik ryzyka, potencjał pracowników, posiadane know‑how, wrażliwość na zmiany sezonowe oraz poziom realizowanych i planowanych inwestycji. Firmy oceniane są w trzech kategoriach zgodnie z uzyskiwanymi przychodami ze sprzedaży: małe (5–50 mln zł); średnie (50–250 mln zł) i duże (powyżej 250 mln zł). Pod uwagę brane były są tylko te przedsiębiorstwa, które są rentowne (na podstawie wskaźników EBIT i ROA), które mają wysoką płynność bieżącą i nie zalegają z płatnościami. Wysoka pozycja Sante potwierdza realizowaną strategię biznesową i ugruntowuje zaufanie do marki.

O SANTE

Sante znaczy zdrowie – od początku istnienia nazwa firmy określa jej filozofię, tożsamość i zasady funkcjonowania. Firma rodzinna Sante została założona w 1992 r. przez Andrzeja Kowalskiego i jego braci – Wojciecha i Marka Kowalskich oraz wspólnika Witolda Szpaka, wyłącznie w oparciu o polski kapitał. Sante jest liderem na rynku produktów śniadaniowych w Polsce. Bogata oferta obejmuje m.in. płatki śniadaniowe, ciasteczka zbożowe, otręby, batony i produkty sojowe, kasze oraz cukier. Unikatowe produkty to Otręby owsiane „Premium” wysokobłonnikowe, Masło orzechowe, Sól morska o obniżonej zawartości sodu, a także seria „Skarby Ziemi”, w skład której wchodzą produkty zaliczane do super-żywności (np. Amarantus, Quinoa, Jagody goji, Ostropest plamisty i inne) oraz marka GO ON! (Masło orzechowe 100% orzeszków i batony proteinowe dla aktywnych). Sante jest również jedynym dystrybutorem produktów Alpro. Troska o zdrowie to deklaracja Sante wobec klientów, pracowników, partnerów i środowiska w zakresie całego procesu prowadzenia biznesu oraz tworzących go elementów.