Poszukiwań „Skarbów Ziemi” ciąg dalszy. Łuska Gryczana

Jagody Goji, Ksylitol, Quinoa, Len Mielony złoty – tak wyglądała linia „Skarbów Ziemi”, gdy wprowadzaliśmy ją do oferty. Doborowy skład, produktów bogatych w szczególnie cenne właściwości zdrowotne uzupełnił następnie Amarantus. Teraz przyszedł czas na szósty produkt w innowacyjnej linii nawiązującej do tradycji żywieniowych z różnych części świata. Mowa o Łusce Gryczanej mielonej. Niezwykle wysoka zawartość błonnika to jeden z jej wyróżników. Co jeszcze zawiera ten Skarb Ziemi?

Jak sama nazwa podpowiada, łuska gryczana pochodzi z gryki. Gryka uznawana za jedną z najcenniejszych roślin uprawnych. Zaliczana jest do produktów funkcjonalnych ze względu na jej właściwości i wartości odżywcze, które sprawiają że przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wielu procesów w organizmie. Owszem, od wielu tysięcy lat wykorzystywana była środkowa część nasion gryki (kasz i mąka gryczana), natomiast dopiero z czasem odkryto cenne właściwości zewnętrznej części – łuski.

Łuska gryczana – bogactwo błonnika, źródło minerałów i witamin

Łuska gryczana zawiera przede wszystkim nierozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. To właśnie niezwykle duża zawartość tej dobroczynnej substancji sprawia, że jest ona szczególnie potrzebna naszemu organizmowi. Dzięki zawartości błonnika zadbamy o prawidłową pracę naszego układu trawiennego oraz oczyszczenie organizmu ze zbędnych substancji.

Łuska gryczana to również źródłem wielu składników mineralnych, m.in. manganu, miedzi i żelaza. Zawartość manganu pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, wpływając na prawidłowe tworzenie się tkanek łącznych. Wspólnie z miedzią przyczynia się do przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu, który odpowiedzialny jest za pojawianie się chorób i infekcji. Żelazo z kolei jest nieocenione w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Wśród minerałów zawartych w łusce gryczanej znajdują się także: cynk, wapń, magnez, potas i chrom. Oprócz minerałów jest również źródłem witamin na czele z niacyną i kwasem foliowym

Takie bogactwo substancji prozdrowotnych i minerałów sprawia, że łuska gryczana powinna być stałym elementem naszej codziennej diety. Niewielka ilość cukrów i tłuszczów sprawia, że może być polecana w każdej diecie. Pozostaje pytanie – jak ją wykorzystać w kuchni?

Propozycje zastosowania w kuchni

Mielona łuska gryczana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i może stanowić doskonałe i cenne dla zdrowia uzupełnienie codziennego jadłospisu. Polecana jest do produktów mlecznych: jogurtów, kefirów oraz napojów i deserów sojowych. Łuska gryczana znajduje zastosowanie w przyrządzaniu sałatek , płatków śniadaniowych, wypieków i sosów jako pożywny, smaczny dodatek.

Łuska Gryczana będzie dostępna w 150-gramowych opakowaniach. Produkt dostępny w sklepach od 28 października 2014 r.

Więcej informacji o Łusce Gryczanej pod poniższym linkiem:

http://sante.pl/m208/zdrowe-zycie/jedzenie-dla-zdrowia/luska-gryczana/

luska_gryczana_sante

Sante znaczy zdrowie – od początku swojego istnienia działamy zgodnie z tą filozofią. Firma Sante A. Kowalski sp. j. jest ekspertem w produkcji żywności funkcjonalnej czyli żywności korzystnej dla zdrowia oraz liderem na rynku musli, produktów sojowych i cukru trzcinowego. W portfolio firmy znajduje się około 100 pozycji produktowych wspierających zdrowy tryb życia i odżywiania. Utrzymujemy dynamiczny i stały wzrost obrotów, a nasze produkty cieszą się uznaniem konsumentów w kraju i za granicą – w Wielkiej Brytanii, na Litwie, w Estonii, Szwecji, Austrii, Islandii, ale też na Bliskim Wschodzie. Pozycję firmy i marki Sante potwierdzają też liczne nagrody i wyróżnienia, takie jak tytuł „Gazeli Biznesu” przyznawany w rankingu dziennika „Puls Biznesu”, wyróżnienie w plebiscycie „Złoty Paragon”, „HIT HANDLU” i „Laur Konsumenta”.
Tagi: