Czy wiesz, że możesz łatwo poprawić swoje zdrowie i samopoczucie? Dowiedz się, jak wielki wpływ ma na to dieta i styl życia! Poznaj najnowsze osiągnięcia wiedzy o żywieniu i medycyny anty‑aging. Jedz zdrowo z Sante!
Biofotony na talerzu (żywność biowitalna - wysokowibracyjna)

Do niedawna uważano, że jakość żywności wyznaczają zmagazynowane w niej witaminy, składniki mineralne i zgromadzona energia, potocznie nazywana kaloriami. Najnowsze odkrycia naukowe dopuszczają istnienie energii świetlnej  w postaci biofotonów zmagazynowanych w pożywieniu, co również może  decydować o jego jakości. Im wyższy stopień synchronizacji biofotonów w pokarmie, tym wyższa jego jakość. Światło przyswajane wraz z pożywieniem […]

Cukier cukrowi nierówny

Fruktoza w postaci syropów: fruktozowego, fruktozowo-glukozowego, glukozowo-fruktozowego, jest dodawana do większości produktów spożywczych: ciastek, cukierków, napojów, a nawet do wędlin i pieczywa. Doprowadziło to do sytuacji, że jest spożywana w nadmiarze. Naukowcy alarmują, że nadwyżka fruktozy w nieprawidłowo zbilansowanej diecie może powodować otyłość, stłuszczenie wątroby, nadciśnienie. Wpływa na podwyższenie cholesterolu i zwiększa ryzyko chorób serca. […]

Rozróżniaj tłuszcze, zachowaj proporcje!

Sztuczne tłuszcze trans, powstające w procesie uwodornienia w wysokiej temperaturze, są przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, cukrzycy i otyłości. Ale naturalne izomery trans obecne w mięsie i tłuszczu mają działanie immunostymulujące, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Naukowo potwierdzono, że to nie ilość tłuszczu, lecz jego budowa chemiczna decyduje o tym, czy przyczynia się do otyłości, miażdżycy i […]

Sól morska Sante

Sól himalajska, sól jodowana, sól morska, sól niskosodowa, sól potasowa, sól kamienna – na rynku jest wiele rodzajów soli. Ale czy każda tak samo wspiera równowagę sodu i potasu, od której zależy nawodnienie, sprawny układ nerwowy i mięśniowy, oraz zdrowe serce? Równowaga sodowo potasowa to nie tylko sposób na odwodnienie czy choroby cywilizacyjne, lecz zwiększenie […]

batony go on 20%

Glutation to temat numer jeden w najnowszych publikacjach naukowych – jest bohaterem ponad 80 000 prac medycznych. Jako podstawowy czynnik zdrowia już dawno zdetronizował cholesterol i witaminy. Dr Luc Antoine Montagnier otrzymał w 2008 r. Nagrodą Nobla m.in. za badania nad glutationem. Czym jest glutation i dlaczego naukowcy uważają go za klucz do zdrowia i […]

Czy dieta bezglutenowa jest korzystna ?

Nadwrażliwość na gluten to plaga ostatnich lat. Zjawisko to dotyczy całego świata i nie jest związane z wrodzoną nietolerancją glutenu, jaką jest celiakia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, czy gluten jest zdrowy, czy może lepiej  – na wszelki wypadek – wyeliminować go z diety? Tymczasem gluten jest obecny w produktach zbożowych, znanych ze swych […]

Otręby owsiane – pozbądź się „złego” cholesterolu

Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości beta‑glukanów czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane mają te właściwości? Jak odróżnić prawdziwe otręby owsiane od rozdrobnionych płatków owsianych? Jak wybrać te, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu? Wysokobłonnikowe otręby owsiane – skuteczna broń w walce z cholesterolem Prawdziwe, czyste otręby owsiane są produkowane dla […]