Amarantus – zboże XXI wieku

Amarantus - zboże XXI wieku

Amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i skwalenu, obniżających poziom cholesterolu. Jest naturalnie bezglutenowy. Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Nasiona amarantusa to prawdziwa bomba prozdrowotna – obowiązkowy element zdrowej diety.

Białko o wysokiej wartości biologicznej
Głównym składnikiem nasion amarantusa jest białko (od 16 do 20%) o bardzo dobrym składzie biologicznym. Zawiera ono wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie produkuje i trzeba je dostarczyć wraz z pożywieniem. Białko pochodzące z nasion amarantusa ma również wyższą wartość biologiczną niż białko mleka i dlatego z amarantusa można wytwarzać produkty mlekozastępcze, przydatnych dla osób nie tolerujących laktozy. W składzie albumin (rodzaj białka) szarłatu znajdują się substancje zwiększające przepływ żółci do dwunastnicy, co stymuluje przemianę cholesterolu LDL w wątrobie i przyczynia się do obniżania jego poziomu we krwi (Szwejkowska, Bielski, 2012, s. 240).

Kwasy omega-3 i skwalen – niższy cholesterol
Nasiona amarantusa zawierają więcej tłuszczu niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Korzystny skład kwasów tłuszczowym w amarantusie decyduje o jego wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnych właściwościach. Nasiona amarantusa zawierają szczególnie cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): linolowy (49%), oleinowy (24%) i linolenowy (1%), oraz należący do kwasów tłuszczowych nasyconych kwas palmitynowy (Biel, Jaskowska, 2010, s. 5). W badaniach potwierdzono, że tłuszczu z nasion amarantusa nie występuje cholesterol, co odgrywa ważną rolę w przeciwdziałaniu miażdżycy (Szwejkowska, Bielski, 2012, s. 241). Od 2 do 8% ogólnej zawartości tłuszczu w nasionach amarantusa stanowi skwalen, mający działanie antyoksydacyjne. Skwalen nie tylko wspomaga detoksykację, przedłuża życie komórek oraz je wzmacnia, lecz także na wiele sposobów wspomaga obniżanie cholesterolu. Bierze udział w biosyntezie cholesterolu w wątrobie, hamuje także jelitowe wchłanianie kwasów żółciowych i cholesterolu, wpływając na ich szybsze pozbywanie się z organizmu. Skwalen hamuje także uwalnianie wolnego cholesterolu do krwi. Amarantus dzięki niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym i skwalenowi przeciwdziała powstawaniu miażdżycy (Szwejkowska, Bielski, 2012, s. 241).

Bogactwo żelaza i innych minerałów
Amarantus zawiera wiele biopierwiastków: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, kobalt, jod. Jest rekordzistą pod względem zawartości żelaza – w nasionach szarłatu jest go znacznie więcej niż w ziarnie pszenicy, nasionach roślin strączkowych, szpinaku czy mięsie. Amarantus i produkty z dodatkiem amarantusa są polecane dla osób z objawami anemii. Nasiona szarłatu zawierają także: mangan, nikiel, chrom, cynk, miedź i selen (Szwejkowska, Bielski, 2012, s. 241). Pierwiastki te są bardzo ważne dla prawidłowej pracy organizmu, a amarantus to po prostu magazyn dobrze przyswajalnych minerałów.

Przeciwutleniacze, błonnik i brak glutenu
Amarantus jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze: polifenole, flawonoidy, antocyjany oraz β-karoten. Zawiera także błonnik, niezbędny w codziennej diecie. Amarantus jest naturalnie bezglutenowy, dlatego jego nasiona mogą spożywać osoby chore na celiaklię.

Amarantus dla zdrowia
Amarantus jest rośliną znaną od ponad 4 tysięcy lat. Przez Inków, Azteków i Majów uważany był za roślinę świętą, która dawała siłę i męstwo ówczesnym wojownikom. Współczesne badania naukowe potwierdzają wyjątkowe prozdrowotne właściwości amarantusa. Cieszy się on coraz większą popularnością wśród świadomych konsumentów, którzy za pomocą prawidłowo skomponowanej diety pragną poprawić swój stan zdrowia. Amarantus to prawdziwa bomba prozdrowotna dla organizmu, dlatego warto włączyć go do swojego menu.

Literatura:
W. Biel, I. Jaskowska, Właściwości żywieniowe nasion szarłatu, „Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis” 2010, nr 281 (16), s. 5-12.
B. Szwejkowska, S. Bielski, Wartość prozdrowotna nasion szarłatu (Amaranthus cruentus L.), „Postępy Fitoterapii” 2012, t. 13, nr 4, s. 240-243.