Baton proteinowy GO ON! Sante – nowa lepsza receptura!

Firma Sante, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, wprowadziła innowacyjne zmiany w recepturze batonów proteinowych GO ON! Dzięki zwiększeniu ilości najwyższej jakości składników odżywczych: białka serwatkowego WPC 80, błonnika (inuliny), oraz zastosowaniu najlepszych surowców: syropu glukozowego, aromatów naturalnych i masła klarowanego nowy baton proteinowy GO ON! zajmuje czołowe miejsce w swojej kategorii. Baton GO ON! to propozycja dla osób prowadzących aktywny tryb życia, uprawiających sport dla zdrowia i wszystkich, którzy potrzebują wartościowej przekąski.

Niska zawartość cukru (sacharozy)

W nowym batonie GO ON! obniżono zawartość cukru (sacharozy) do 8,7% – znajduje się on tylko w polewie czekoladowej. Cukry ujęte w tabeli wartości odżywczej pochodzą z syropu glukozowego (niezawierającego fruktozy) i węglowodanów.

Syrop glukozowy niezawierający fruktozy

Badania dr Kathleen Page wykazały, że to fruktoza, a nie glukoza, zwiększa uczucie łaknienia i powoduje tycie. Brak glukozy w treści jelitowej powoduje, że absorpcja fruktozy nie jest całkowita, przez co stanowi ona pożywkę dla rozwoju bakterii. Przypuszcza się również, że spożywanie produktów zawierających syrop wysokofruktozowy skutkuje nasileniem syntezy tłuszczu w wątrobie, przez co sprzyja również niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby. Zupełnie odwrotnie jest z glukozą. Glukoza przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i dostarcza energii natychmiast. Ponadto dostarcza elementów budulcowych do syntezy składników komórki. Z tych powodów Sante stosuje w batonach GO ON! syrop glukozowy całkowicie wolny od fruktozy.

Białko serwatkowe WPC 80

Białko serwatkowe WPC 80 to białko najwyższej jakości, odznaczające się znakomitą przyswajalnością. W nowej recepturze batonów Go ON! zwiększono jego ilość– teraz stanowi aż 25% składu (dawniej: 19%). Każdy batonik zawiera go 12,5g/50g produktu, więc jest produktem wysokobiałkowym. Białko serwatkowe WPC 80 to rozwiązanie dużo lepsze niż pochodne białek soi, często spotykane w innych, tanich batonach. Białko przyczynia się do rozwoju masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Białko WPC 80 zawiera cystynę, która w organizmie jest metabolizowana do cysteiny, używanej przez komórki do produkcji glutationu. O antyoksydacyjnych, detoksykacyjnych i poprawiających pracę układu immunologicznego właściwościach glutationu pisał dr Luc Antoine Montagnier, uhonorowany w 2008 r. Nagrodą Nobla. W batonach GO ON! proporcje węglowodanów do białka wynoszą 30:25, co zapewnia szybszą regenerację po wysiłku oraz utrzymanie i rozbudowę tkanki mięśniowej. – – „Węglowodany są zużywane podczas wysiłku fizycznego i magazynowane w wątrobie i w mięśniach jako glikogen. Przy braku węglowodanów organizm, aby pozyskać energię, rozpoczyna proces katabolizmu, czyli rozpadu białka. Dlatego w trakcie lub po wysiłku warto sięgnąć po baton GO ON!, który dostarcza odpowiednich węglowodanów” – wyjaśnia Daria Łukowska, dietetyk Sante.

Rekordowa zawartość witaminy B12

Nie tylko białko i węglowodany są potrzebne w trakcie wysiłku fizycznego, organizm potrzebuje także witaminy B12. Baton proteinowy GO ON! ma rekordową zawartość witaminy B12. Jeden baton zaspokaja aż 150 do 154% (w zależności od smaku) dziennej referencyjnej wartości spożycia na witaminę B12 dla osób dorosłych. Witamina B12 jest bardzo ważna dla osób aktywnych fizycznie, gdyż przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i wspomaga produkcję krwinek czerwonych. Pomaga też w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Więcej inuliny, więcej błonnika

W nowy batonie GO ON! prawie dwukrotnie wzrosła zawartość błonnika. Teraz każdy batonik zawiera 6g błonnika. Do 11% wzrosła zawartość inuliny – naturalnego prebiotyku wspomagającego pracę układu trawiennego. Inulina stymuluje rozwój pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Prawidłowa mikroflora bakteryjna w jelitach nie tylko warunkuje dobre trawienie, lecz także wpływa na odporność organizmu, ponieważ to właśnie w jelitach znajduje się 70-80% tkanki produkującej limfocyty. Zwiększenie ilości inuliny powoduje jednocześnie wzrost całkowitej zawartości błonnika w produkcie.

Aromaty naturalne zamiast sztucznych

W nowych batonach GO ON! zastosowano wyłącznie aromaty naturalne zamiast sztucznych, co oznacza, że wszystkie składniki aromatyzujące w tym produkcie są wyłącznie pochodzenia naturalnego. Aromaty naturalne poprawiają walory smakowe batonów GO ON!, a ponadto nie obniżają biowitalności produktu. Aromaty naturalne są znacznie droższe niż sztuczne (ok. dziesięciokrotnie), jednak firma Sante świadomie rezygnuje ze sztucznych, pragnąc oferować konsumentom produkty najwyższej jakości.

Masło klarowane

W nowych batonach proteinowych GO ON! zastosowano masło klarowane najwyższej jakości. Masło klarowane, nazywane płynnym złotem, od tysiącleci wykorzystuje medycyna staroindyjska. Jest bogate w antyoksydanty i witaminy A, D, E, K. Jego spożywanie nie podwyższa poziomu cholesterolu LDL i nie jest czynnikiem chorób sercowo-naczyniowych. Odznacza się delikatnym aromatem, przez co dodatkowo poprawia smak i konsystencję batonów GO ON!

Wysoka biowitalność batonów GO ON!

Badania naukowe prof. Fritza Alberta Poppa i wielu innych naukowców potwierdzają, że wartość pokarmu wyznaczają nie tylko obecne w nim witaminy, składniki mineralne czy kalorie. Istotna jest również jego biowitalność, nazywana także energią pożywienia. Chińczycy nazywają ją „chi”, Japończycy „ki”, Hindusi „prana” i utożsamiają z esencją życia. Żywność o wysokiej energii biowitalnej odżywia organizm i wprowadza harmonię na poziomie energetycznym. Poziom biowitalności pokarmu można zmierzyć, stosując m.in. skalę André Bovisa. Pokarm, którego bioenergia wynosi więcej niż 6500 Bv (jednostek Bovisa), podwyższa potencjał energetyczny człowieka. Baton GO ON! odznacza się wysoką biowitalnością (aż 8200 Bv), co zdecydowanie wyróżnia go na rynku. Zamiana aromatów identycznych z naturalnymi na aromaty naturalne podwyższyła o 800 jednostek Bv biowitalność batonów GO ON! Firma Sante mierzy biowitalność swoich produktów trzema niezależnymi od siebie metodami.