Glukoza kontra fruktoza-rozróżniaj węglowodany

Glukoza kontra fruktoza-rozróżniaj węglowodany

Baton proteinowy GO ON ma w składzie białko serwatkowe WPC 80, węglowodany i witaminę B12 niezbędne w czasie i po wysiłku. Syrop glukozowy, który zawiera, jest całkowicie wolny od fruktozy – obecna w nim glukoza dostarcza energii natychmiast. Inne zalety batona GO ON to wysoka zawartość błonnika i dodatek inuliny – w trosce o Twój układ pokarmowy. To fantastyczna przekąska dla osób aktywnych fizycznie w atrakcyjnej cenie! Dowiedz się więcej, dlaczego warto sięgnąć właśnie po batona GO ON

Rola węglowodanów w diecie osoby aktywnej

Węglowodany to najważniejsze źródło energii, którą organizm może najszybciej spożytkować. Szczególnie w diecie osób aktywnych pełnią istotną funkcję, gdyż węglowodany są zużywane w pierwszej kolejności podczas wysiłku fizycznego. Duże ilości węglowodanów są także magazynowane w wątrobie i w mięśniach w postaci glikogenu, a u osób aktywnych fizycznie ten zapas jest zwykle większy. Nie oznacza to jednak, że należy jeść mniej węglowodanów. Dzięki regularnemu dostarczaniu węglowodanów organizm oszczędza tkankę mięśniową. Niewskazane jest uprawianie sportu na czczo, ponieważ wówczas – z braku węglowodanów – organizm rozpoczyna proces katabolizmu, czyli rozpadu białka. To kolejny argument, by w trakcie lub po wysiłku sięgnąć po baton, który dostarczy Ci odpowiednich węglowodanów.

Glukoza – niezbędne paliwo dla mózgu

Jednym ze składników batonów GO ON jest syrop glukozowy – glukoza to cukier prosty, najszybciej wchłaniany i metabolizowany. Glukoza to podstawowe źródło energii dla mózgu i neuronów, od niej zależy w dużym stopniu sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Warto podkreślić, że syrop glukozowy w batonie Sante to znacznie lepsze rozwiązanie niż syropy fruktozowo-glukozowe czy nawet glukozowo-fruktozowe, zawarte w batonach innych firm. Różnica leży w procesie metabolizmu glukozy i fruktozy. Podczas metabolizowania glukozy w wątrobie powstaje wysokoenergetyczny związek, tzw. ATP. Wzrost jego stężenia jest tożsamy z informacją o nagromadzeniu energii. Natomiast podczas metabolizmu fruktozy, która nie może być w wątrobie zamieniona na glikogen, ma miejsce wzmożona synteza trójglicerydów, które są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Nadmierne spożycie fruktozy prowadzi do wzrostu stężenia frakcji VLDL lipidów (Very Low Density Lipoprotein, czyli lipiprotein o bardzo małej gęstości), których rolą jest transport tłuszczu z wątroby do tkanki tłuszczowej – może to doprowadzić do stłuszczenia wątroby. Nadmiar fruktozy w diecie skutkuje także podwyższeniem stężenia trójglicerydów we krwi, co powoduje powstawanie blaszek miażdżycowych. Ponadto fruktoza wchłania się z przewodu pokarmowego wolniej niż glukoza i aby mogła być wykorzystana do produkcji ATP, musi zostać przekształcona w glukozę. Jest nieprzydatna podczas wysiłku fizycznego, inaczej niż glukoza, która dostarcza energii natychmiast. Z tych powodów firma Sante świadomie stosuje syrop glukozowy, ponieważ jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż syropy glukozowo-fruktozowe, fruktozowo-glukozowe czy cukier (saharoza), wchodzące w skład produktów innych firm. Na etykietach produktów widnieje nazwa „syrop glukozowy” nie po to, by ukryć przed konsumentem informację, że to cukier, lecz aby przedstawić rzetelną informację o faktycznym składzie, co jest regulowane przez rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). W skład  syropu glukozowego wchodzi  kilka procent fruktozy (ok. 3-5 %), jest to jednak dużo  korzystniejszy dla ludzi środek słodzący niż cukier (ok. 50% fruktozy), czy nawet syrop glukozowo-fruktozowy (ok. 70% glukozy i 22% fruktozy), który kiedyś stosowała nasza firma.

Białko – niezbędny budulec

Baton GO ON zawiera aż 25% białka pochodzącego z koncentratu białka serwatkowego, tzw. białka WPC 80 o o znakomitej przyswajalności. Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej i utrzymywania jej w dobrej formie. Naukowcy podkreślają, że pełni bardzo istotną rolę w metabolizmie osób aktywnych fizycznie. Aby mogło być wykorzystane do budowy mięśni, należy dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii (w przeciwnym wypadku zacznie ją pozyskiwać z białka). Zbyt niskie spożycie węglowodanów powoduje, że szybciej zużywane są zapasy glikogenu w mięśniach i wątrobie, co prowadzi do zwiększonego spalania białek. Białko jest wykorzystywane najefektywniej, gdy proporcja pomiędzy węglowodanami a białkiem wynosi od 2:1 do 4:1 (według różnych źródeł). W batonie GO ON ta proporcja jest optymalna i wynosi 2:1. Wówczas cukry dostarczają odpowiedniej ilości energii potrzebnej do przyswojenia białka, a także zwiększają wydzielanie insuliny, która jest odpowiedzialna za magazynowanie aminokwasów w mięśniach. Do utrzymania sprawnych procesów metabolicznych białka potrzebne są również witaminy: ryboflawina (B2), pirydoksyna (B6) i cyjanokobalamina (B12). Występująca naturalnie w batonach GO ON witamina B12 przyczynia się ponadto do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji krwinek czerwonych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i pozytywnie wpływa na utrzymanie  prawidłowego metabolizmu energetycznego. Baton GO ON zaspokaja aż 150 do 154% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 u osoby dorosłej.

GO ON Zjedz GO!

Baton GO ON to niezastąpiona przekąska dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających różne dyscypliny sportu lub po prostu będących w ciągłym ruchu. Dzięki odpowiednim węglowodanom, GO ON to energia dla ciała i mózgu. Optymalna proporcja między białkiem i węglowodanami powoduje, że organizm może najpełniej wykorzystać składniki odżywcze zawarte w batonie GO ON zarówno do uzyskania energii, jak i budowy mięśni. Zawarte w nim super przyswajalne białko WPC 80 docenią nie tylko sportowcy.