Kasza jaglana – o jej zaletach i właściwościach

Kasza jaglana – o jej zaletach i właściwościach

Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu. Dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Można ją podawać na wiele sposobów i za każdym razem jest pyszna! Poznaj zalety kaszy jaglanej!
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. To zboże uprawiano już w czasach neolitu. W Polce kasza jaglana była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Czy wiesz, że…

  • Według medycyny chińskiej, kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
  • Jest zasadotwórcza, przez co pomaga odkwasić organizm. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest konieczne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
  • Jest lekkostrawna i zawiera wiele cennych składników odżywczych.
  • Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzem, mający leczniczy wpływ na stawy. Krzem poprawia mineralizację kości, zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach.
  • Krzem zapewnia także zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
  • Krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niedobory tego pierwiastka w organizmie z powodu nieprawidłowych nawyków żywieniowych i ograniczonej przyswajalności krzemu.
  • Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny.
  • Kasza jaglana jest lekkostrawna, można ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
  • Kasza jaglana zawiera cenne witaminy z grupy B (B1 – tiamię, B2 – ryboflawinę, B6 – pirydoksynę oraz kwas pantotenowy).
  • Kasza jaglana dostarcza składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza.
  • Kasza jaglana zawiera witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację.
  • Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Włącz kaszę jaglaną do codziennego menu!

Kasza jaglana jest produktem szczególnie polecanym na śniadanie – jest lekkostrawna i sycąca. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii.

Można ją stosować jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Stanowi świetny dodatek do duszonych mięs, zup (np. krupniku), zapiekanek, kotletów. Sprawdzi się także jako pyszny deser z owocami.

Delikatny kleik z kaszy jaglanej podaje się często osobom chorym, osobom po operacjach oraz dzieciom. Drobno mielona, może stanowić zamiennik mąki do niektórych wypieków.

Przeczytaj także