Nie musisz solić mniej, sól inaczej!

Bez soli nie ma życia! Zawarty w niej sód reguluje prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływa na przekazywanie impulsów nerwowych i transport energii do każdej komórki ciała. Sól wspomaga proces trawienia i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest niezastąpiona w kuchni – to ceniona przyprawa podkreślająca smak potraw i naturalna, antybakteryjna substancja konserwująca. Ale nie każda sól ma taką samą jakość. Dowiedz się, dlaczego warto wybrać sól Sante!

Sól morska jodowana o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu – hit od Sante

To jedyna sól na rynku stworzona w trosce o Twój układ krążenia. Zawiera o 30% mniej sodu niż tradycyjna sól kuchenna i ma aż 15% potasu. Dlaczego to tak ważne? Sód i potas regulują równowagę sodowo-potasową w organizmie. Profesor Iwan Nieumywakin, autor ponad 200 prac naukowych, przekonuje, że równowaga sodowo-potasowa jest konieczna dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Wysokie spożycie sodu przy niskim spożyciu potasu przyczynia się m.in. do nadciśnienia. Telesforas Laucevicius, autor bestsellerowych książek o zdrowiu, postrzega równowagę sodowo-potasową jako konieczną do zachowania zdrowia. Sól Sante o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu, który  pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi to znakomita alternatywa dla soli kuchennej, w której właściwe proporcje między zawartością sodu i potasu nie są zachowane.

Stosując sól morską Sante, ograniczasz ilość sodu w diecie, a zamiast niego dostarczasz tak potrzebny organizmowi potas. Ale to nie wszystko! Sól Sante została wzbogacona w jod, którego niedobory ma większość z nas. Ten ważny pierwiastek pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy oraz funkcjonowaniu układu nerwowego. Sól Sante jest także źródłem magnezu, który pełni funkcję naturalnego antyzbrylacza. Sól Sante to jedyna sól na rynku, która nie zawiera sztucznego  antyzbrylacza – toksycznego żelazocyjanku potasu, oznaczanego na etykietach symbolem E536. Środek ten jest dodawany przez większość producentów do soli kuchennej i soli morskiej. Magnez zapobiega zlepianiu się ziarenek soli, ale nie ma szkodliwego wpływu na organizm. Dzięki niemu sól Sante pozostaje stale sypka – ziarenka nie sklejają się w mniejsze czy większe bryłki, a Ty uzupełniasz poziom tego ważnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastka. Czy może być lepsze rozwiązanie?

Sól himalajska – różowy diament od Sante

Sól himalajska to najczystsza sól na Ziemi. Jest nierafinowana (nieoczyszczana chemicznie), ani nie jest wzbogacana żadnymi substancjami chemicznymi. Ma piękną krystaliczną strukturę, zbliżona do struktury diamentu i z uwagi na te wyjątkowe właściwości nazywana jest „różowym diamentem”. Delikatny różowy kolor zawdzięcza obecności żelaza w skałach, z których jest wydobywana. Sól himalajska Sante jest pozyskiwana z jednego z najczystszych obszarów Ziemi – jej złoża znajdują się u podnóża Himalajów w rejonie Karakorum w Pakistanie. Jej pokłady tworzyły się ok. 250 mln lat temu, gdy pod wpływem słońca wyparowywało dawne morze, a Ziemia była pozbawiona zanieczyszczeń środowiska. Sól himalajska Sante subtelnie nie tylko wzbogaci smak wielu potraw, lecz także uatrakcyjni codzienne posiłki. W każdym pojedynczym ziarenku kryje się esencja smaku, wyczuwalna nawet u osób o mniej wrażliwym podniebieniu. Sól himalajska nadaje się również do przygotowania domowych napojów izotonicznych.

Zdaniem Barbary Hendel, niemieckiej neurolog i autorki książki „Water & Salt. The essence of life” sól himalajska jest najzdrowsza ze wszystkich rodzajów soli, ponieważ zawiera dodatkowo aż 84 pierwiastki śladowe w formie koloidalnej. Sól himalajska znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w terapiach, inhalacjach i ekskluzywnych ośrodkach SPA & Wellness na całym świecie. Z jej dobrodziejstw można skorzystać również Studio Sante Uzdrowisku Miejskim podczas energetyzującej kąpieli w unikatowym jacuzzi z solą himalajską i magnezem.

Sól morska jodowana – bez antyzbrylacza

Sól morska jodowana Sante to tylko z pozoru klasyczna propozycja. Spośród podobnych produktów na półkach sklepowych wyróżnia ją brak sztucznego antyzbrylacza. Podobnie jak sól Sante o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu nie zawiera toksycznego żelazocyjanku potasu, oznaczanego na etykietach symbolem E536. To środek dodawany przez większość producentów do soli kuchennej i soli morskiej. Antyzbrylacz zapobiega zlepianiu się ziarenek soli, ale ma szkodliwy wpływ na organizm. Sól Sante zamiast sztucznego antyzbrylacza zawiera magnez. Dzięki niemu stale pozostaje sypka, ziarenka nie sklejają się w mniejsze czy większe bryłki. Sól Sante została wzbogacona w jod, który  pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy oraz prawidłowej pracy układu nerwowego. Sól morska ma bardziej intensywny smak od zwykłej rozdrobnionej soli kuchennej. Dzięki czemu używamy jej mniej. Nawet niewielka ilość soli morskiej Sante w zupełności wystarczy, aby podkreślić i uatrakcyjnić smak potraw.  Odpowiednio doprawiając danie solą, nie będziecie musieli dodawać do niego przypraw takich jak sos sojowy, zawierający substancje sztuczne.

Dlaczego NIE zwykła sól kuchenna?

Sól kuchenna to chlorek sodu (NaCl), co oznacza, że składa się wyłącznie z tych dwóch pierwiastków. Nie zawiera potasu, który jest tak istotny dla zachowania równowagi sodowo-potasowej w organizmie, wpływającej na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Zwykła sól kuchenna nie zawiera też jodu koniecznego dla prawidłowej pracy tarczycy. Ponadto w procesie rafinacji zostaje zubożona o pierwiastki śladowe. Dodawany do soli żelazocyjanek potasu (sztuczny antyzbrylacz) nie jest obojętny dla zdrowia. W USA jego stosowanie jako dodatku do żywności jest zakazane! Według wielu źródeł, wiązania chemiczne żelazocyjanku potasu rozpadają się pod wpływem kwasu żołądkowego, a powstający wskutek tej reakcji chemicznej cyjanowodór łączy się w krwiobiegu z żelazem, upośledzając dostarczanie tlenu do tkanek przez erytrocyty.

*

Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka). Zalecenia te dotyczą soli ze wszystkich źródeł – dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach. Nadmiar soli w diecie może odbić się na zdrowiu, powodując podwyższone ciśnienie krwi, ale jej niedobór – jak przekonuje prof. Nieumywakin  – jest jeszcze gorszy. Sztuka polega na tym, aby dostarczyć organizmowi sól w odpowiedniej ilości i jakości. Tę jakość gwarantuje Sante!

Autor: Sante