Olej palmowy – fakty i mity!

Firma Sante stosuje w niektórych produktach olej palmowy nieutwardzany, czyli nie zawierający szkodliwych tłuszczów trans, produkowany zgodnie z zasadami RSPO. Taki olej palmowy jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Cechuje go odpowiedni profil nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, a także bogactwo antyoksydantów – witaminy E, A i skwalenu. Jest w nim dziesięć razy więcej alfa- i beta-karotenu niż w marchwi. Dowiedz się, czym się różni olej palmowy RSPO stosowany przez Sante od utwardzonego oleju palmowego i sięgaj śmiało po produkty Sante!

Olej palmowy – skład na medal
Olej palmowy to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Ma unikalny skład i naturalnie długi okres przechowywania. Olej palmowy jest otrzymywany z miąższu owoców olejowca gwinejskiego i powszechnie stosowany w kuchni Azji południowo-wschodniej i w tropikalnej Afryce. Dlaczego jest tak wyjątkowy? Dostarcza witaminy E i A oraz skwalenu, które mają działanie antyoksydacyjne, a więc chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera także witaminę K, odpowiedzialną za prawidłową krzepliwość krwi. Proporcje pomiędzy zawartością nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych są w nim podobne – jednych i drugich jest 50%.

Olej palmowy, jako olej roślinny, nie zawiera oczywiście cholesterolu. Obecne w nim sterole mogą natomiast obniżać w organizmie poziom złego cholesterolu. W oleju palmowym jest dziesięć razy więcej alfa- i beta-karoten niż w marchwi. Dodatkowo jest w nim koenzym Q10, który – wraz z alfa- i beta-karotenem, ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dr Bruce Fife niezwykłe właściwości oleju palmowego (w tym: antynowotworowe!) opisał w książce o znamiennym tytule: „Cud oleju palmowego”. Dlaczego więc olej palmowy zyskał tak złą sławę? Czy słusznie osoby dbające o zdrową dietę go unikają?

Utwardzony olej palmowy – unikaj szkodliwych tłuszczów trans
Zazwyczaj w przemyśle spożywczym używany jest utwardzony olej palmowy, zawierający szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans. Tłuszcze trans powstają w procesie uwodornienia (utwardzania) oleju palmowego w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, utwardzanie oleju palmowego nie jest wcale konieczne, ponieważ ma on naturalnie pół-stałą konsystencję, jednak producenci pragną w ten sposób przedłużyć i tak długi termin przydatności do spożycia oleju palmowego oraz stosować go w utwardzonej postaci jako wypełniacz słodyczy. Pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się jednak budowa związków chemicznych tworzących olej i powstają właśnie tłuszcze trans, bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Badania wykazały, że tłuszcze trans mogą wywoływać tzw. zespół metaboliczny, czyli współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, sprzyjających rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy typu 2. Spożywanie produktów zawierających tłuszcze trans wywołuje także otyłość brzuszną, wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu (LDL) i obniżenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Znacząco pogarsza profil lipidowy krwi. W efekcie osoby, w których diecie występują tłuszcze trans, są bardziej narażone na choroby serca i układu krążenia, w tym arytmię, nagłe zatrzymanie akcji serca i zawał. Tłuszcze trans mogą też powodować procesy zapalne i zaburzać pracę komórek śródbłonka naczyń krwionośnych. Naukowcy biją na alarm, żeby ograniczać spożycie tłuszczów trans, ale nie jest to łatwe, ponieważ utwardzony olej palmowy występuje w wielu produktach spożywczych – w ciastach, chipsach, czekoladach, batonach, margarynie, żywności typu fast-food. Ale nie w produktach Sante!

Nieutwardzony olej palmowy – same zalety!
Firma Sante stosuje nieutwardzony olej palmowy, który nie został poddany procesowi utwardzania (uwodornienia). Zawartość izomerów trans w tym oleju wynosi 0,6-0,8%, co w gotowym produkcie stanowi ok. 0,1% – jest to wartość poniżej granicy wykrywalności. Dla porównania, masło zawiera 6 razy więcej izomerów trans, jest ich także więcej w oleju rzepakowym (ilość zależy od obróbki cieplnej). Olej palmowy nieutwardzany stosowany przez firmę Sante nie został pozbawiony najcenniejszych dla organizmu substancji: antyoksydantów, steroli roślinnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. W pełni można skorzystać z ich dobroczynnego działania! Warto też pamiętać, że zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) w Polsce istnieje obowiązek wyraźnego oznakowania produktu, który zawiera tłuszcze trans poprzez informację na etykiecie „tłuszcz uwodorniony częściowo lub całkowicie”. Produkty Sante nie mają tego oznaczenia. Kupując żywność, czytaj etykiety!

Olej palmowy z certyfikatem RSPO – Sante chroni środowisko naturalne
Olej palmowy znajdujący się w składzie niektórych produktów Sante pochodzi z certyfikowanych upraw olejowca gwinejskiego, które nie wywierają szkodliwego wpływu na ekosystemy. Firma Sante od 2014 r. jest członkiem organizacji RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil / Stowarzyszenie Na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego), skupiającej plantatorów, producentów, sprzedawców i wytwórców, stosujących wieloetapowy program ochrony środowiska oraz rygorystyczny system kontroli i certyfikacji produkcji oleju palmowego. Certyfikat RSPO uzyskują tylko takie uprawy, które w żaden sposób nie niszczą przyrody, a ponadto ich właściciele aktywnie działają na rzecz ochrony lasów tropikalnych, rzadkich i zagrożonych gatunków zwierząt i roślin, zasobów wodnych w pobliżu plantacji oraz lokalnej ludności. Certyfikacji podlega cały proces produkcji oleju palmowego – począwszy od sposobu prowadzenia plantacji olejowca gwinejskiego, selekcji owoców i sposobów ich przetwarzania, a kończąc na wykorzystywaniu oleju. Olej RSPO jest całkowicie wolny od GMO – nie jest produkowany z roślin modyfikowanych genetycznie. Organizacja RSPO powstała w 2004 r., a jej chroni przyrodę przed rabunkową gospodarką, której celem jest pozyskiwanie nowych terenów pod plantacje przez wycinanie lasów tropikalnych. Kupując produkt Sante zawierający nieutwardzony olej palmowy z certyfikatem RSPO, masz więc nie tylko pewność, że zawiera cenne składniki odżywcze, lecz także gwarancję, że został wyprodukowany z poszanowaniem natury. Bez obaw sięgaj po produkty Sante!