Olej palmowy – fakty i mity!

Olej palmowy RSPO

Firma Sante w niektórych produktach stosuje olej palmowy, jednak o zminimalizowanej ilości tłuszczów trans. W finalnym produkcie, takim jak baton zbożowy Crunchy, stanowi to ok. 0,1% i jest poniżej granicy wykrywalności. Stosowany tłuszcz palmowy pochodzi z certyfikowanych upraw olejowca gwinejskiego, które nie niszczą ekosystemów i nie pozbawiają miejsca bytowania orangutanów. Dowiedz się więcej o oleju palmowym i  sięgaj śmiało po produkty Sante!

Olej palmowy – właściwości

Olej palmowy jest otrzymywany z miąższu owoców olejowca gwinejskiego i powszechnie stosowany w kuchni Azji południowo-wschodniej i w tropikalnej Afryce. Dlaczego jest tak wyjątkowy? Dostarcza witamin: E i A oraz skwalenu, które mają działanie antyoksydacyjne, a więc chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera także witaminę K, odpowiedzialną za prawidłową krzepliwość krwi. Proporcje pomiędzy zawartością nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych są w nim podobne – jednych i drugich jest ok. 50%. Olej palmowy – jako olej roślinny – nie zawiera cholesterolu. Obecne w nim sterole mogą natomiast obniżać w organizmie poziom złego cholesterolu. W oleju palmowym jest dziesięć razy więcej alfa- i beta-karotenu niż w marchwi. Dodatkowo jest w nim koenzym Q10, który – wraz z alfa- i beta-karotenem – ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dr Bruce Fife niezwykłe właściwości oleju palmowego (w tym: antynowotworowe!) opisał w książce o znamiennym tytule: „Cud oleju palmowego”. Dlaczego więc olej palmowy zyskał tak złą sławę? Czy słusznie osoby dbające o zdrową dietę go unikają?

Olej palmowy – czy jest zdrowy?

Zazwyczaj w przemyśle spożywczym używany jest utwardzony olej palmowy, zawierający szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans. Tłuszcze trans powstają w procesie uwodornienia (utwardzania) oleju palmowego w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, utwardzanie oleju palmowego nie jest konieczne, ponieważ ma on naturalnie pół-stałą konsystencję, jednak producenci pragną w ten sposób przedłużyć i tak długi termin przydatności do spożycia oleju palmowego oraz stosować go w utwardzonej postaci jako wypełniacz słodyczy. Pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się jednak budowa związków chemicznych tworzących olej i powstają szkodliwe dla zdrowia substancje.

Tłuszcze trans a zdrowie

Badania wykazały, że tłuszcze trans mogą wywoływać tzw. zespół metaboliczny, czyli współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, sprzyjających rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy typu 2. Spożywanie produktów zawierających tłuszcze trans wywołuje także otyłość brzuszną, wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu (LDL) i obniżenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Znacząco pogarsza profil lipidowy krwi. W efekcie osoby, w których diecie dominują tłuszcze trans, są bardziej narażone na choroby serca i układu krążenia, w tym arytmię, nagłe zatrzymanie akcji serca i zawał. Tłuszcze trans mogą też powodować procesy zapalne i zaburzać pracę komórek śródbłonka naczyń krwionośnych. Naukowcy biją na alarm, żeby ograniczać spożycie tłuszczów trans, ale nie jest to łatwe, ponieważ utwardzony olej palmowy występuje w wielu produktach spożywczych – w ciastach, chipsach, czekoladach, batonach, margarynie, żywności typu fast-food.

Olej palmowy w produktach Sante

Firma Sante stosuje w kilku produktach nieutwardzony olej palmowy, który nie został poddany procesowi utwardzania (uwodornienia). Zawartość izomerów trans w tym oleju palmowym wynosi 0,6-0,8%, co w gotowym produkcie, takim jak baton Crunchy, stanowi ok. 0,1% – jest to wartość poniżej granicy wykrywalności. Dla porównania, zwykłe masło zawiera 6 razy więcej izomerów trans, jest ich także więcej w oleju rzepakowym (ilość zależy od obróbki cieplnej). Jedynie w maśle orzechowym (gładkim / z kawałkami orzechów) stosujemy ze względów technologicznych niewielki dodatek tłuszczu palmowego utwardzonego (0,8%), który ma jednak znikomą zawartość tłuszczów trans (0,008 proc.). Oznacza to, że w 100 gramach masła orzechowego Sante jest tylko 0,008 grama tłuszczy trans. Jest to znacznie mniej niż wynoszą międzynarodowe normy żywieniowe, które jako bezpieczną dla zdrowia podają maksymalną zawartość tłuszczów trans na poziomie < 0,2 g w 100 g produktu finalnego. Dla konsumentów, którzy wolą tego typu produkt bez oleju palmowego, firma Sante ma w ofercie masło orzechowe GO ON bez dodatku oleju palmowego, i w 100% bez sztucznych dodatków.

Tłuszcz palmowy na etykietach

Warto też pamiętać, że zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) w Polsce istnieje obowiązek wyraźnego oznakowania produktu, który zawiera tłuszcze trans poprzez informację na etykiecie „tłuszcz uwodorniony częściowo lub całkowicie”. Etykiety produktów Sante są pod tym względem całkowicie przejrzyste, a produkty są dokładnie oznakowane zgodnie z wymogami prawa żywieniowego.

Olej palmowy z certyfikatem RSPO – Sante chroni środowisko naturalne

Olej palmowy znajdujący się niektórych produktach Sante pochodzi z certyfikowanych upraw olejowca gwinejskiego, które niszczą przyrody. Firma Sante od 2014 r. jest członkiem organizacji RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil / Stowarzyszenie Na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego) https://rspo.org/members/2869/Sante-A.-Kowalski-sp.-j, skupiającej plantatorów, producentów, sprzedawców i wytwórców, stosujących wieloetapowy program ochrony środowiska oraz rygorystyczny system kontroli i certyfikacji produkcji oleju palmowego. Certyfikat RSPO uzyskują tylko takie uprawy, które w żaden sposób nie niszczą ekosystemów, a ponadto ich właściciele aktywnie działają na rzecz ochrony lasów tropikalnych, rzadkich i zagrożonych gatunków zwierząt i roślin, zasobów wodnych w pobliżu plantacji oraz lokalnej ludności. Certyfikacji podlega cały proces produkcji oleju palmowego: sposób prowadzenia plantacji olejowca gwinejskiego, selekcja owoców i sposoby ich przetwarzania, wykorzystywanie oleju. Taki olej jest całkowicie wolny od GMO, ponieważ nie jest produkowany z roślin modyfikowanych genetycznie. Organizacja RSPO powstała w 2004 r., a jej chroni przyrodę przed rabunkową gospodarką, której celem jest pozyskiwanie nowych terenów pod plantacje przez wycinanie lasów tropikalnych. Kupując produkt Sante zawierający olej palmowy z certyfikatem RSPO, masz pewność, że został wyprodukowany z poszanowaniem natury. Bez obaw sięgaj po produkty Sante!