Skarby Ziemi – superżywność od Sante

Linia Skarby Ziemi to produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Zaliczane są do super-żywności (super-foods) ze względu na niezwykłe bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów, białka i błonnika. Mają niską wartość energetyczną – są idealne dla osób, które chcą być fit! Korzystnie oddziałują na różne funkcje organizmu. Skarby Ziemi to pokarm przyszłości!

Skarby Ziemi – odkrywaj je z Sante

Skarby Ziemi Sante to linia, która powstała z pragnienia odkrywania produktów o ekstremalnie wysokiej wartości odżywczej pochodzących z różnych części świata. Kulinarna podróż pozwoliła nam odkryć prawdziwe skarby, które przygotowała dla nas Natura: Jagody goji z Chin, nasiona Chia z Ameryki Środkowej, ziarna Quinoa i Amarantus z Ameryki Południowej, Ostropest plamisty z basenu Morza Śródziemnego, Nasiona konopi siewnej ze środkowej Azji czy Ksylitol z Finlandii. Wśród Skarbów Ziemi Sante znalazły się również produkty polskie o bardzo wysokiej wartości odżywczej i korzystnym wpływie na zdrowie, często niedoceniane. W rezultacie na nowo odkryliśmy Len mielony złoty i Łuskę gryczaną. Wszystkie te produkty zaliczają się do super-żywności, czyli super-foods!

Superżywność – dlaczego warto ją spożywać?

Super-żywność (ang. super-foods) to nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego, odznaczające się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych: antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, najcenniejszych witamin i minerałów, białka, błonnika i innych ważnych dla organizmu substancji. Mają niską wartość energetyczną i niski indeks glikemiczny, więc są idealne dla diabetyków i osób, które chcą ograniczyć ilość cukru w diecie. Super-żywność ze względu na dużą zawartość większości ważnych dla organizmu substancji korzystnie wpływa na wiele funkcji organizmu i przyczynia się do profilaktyki chorób cywilizacyjnych. David Wolfe zatytułował swoją książkę „Super-żywność. Jedzenie i medycyna przyszłości”, aby podkreślić, że super-żywność może posłużyć nam lepiej niż jakakolwiek sztuczna suplementacja. Zdaniem Wolfe’a, super-żywność może wzmacniać odporność, poprawiać nastrój, regulować poziom hormonów, a nawet podwyższać sprawność seksualną. Super-żywność to prawdziwy pokarm przyszłości!

Skarby Ziemi – superżywność dla Ciebie

Jagody goji są często nazywane „owocami długowieczności” i „czerwonymi diamentami”, a w medycynie chińskiej i tybetańskiej stosuje się je od ponad 2500 lat. Odznaczają się wysoką zawartością błonnika, który jest sprzymierzeńcem układu trawiennego. Mają też wysoką zawartość witamin A i E, które są naturalnymi antyoksydantami. Jagody goji są także źródłem wysokiej wartości białka, odpowiadającego za utrzymanie prawidłowego stanu kości i utrzymanie masy mięśniowej, oraz żelaza wspomagającego prawidłowe tworzenie się hemoglobiny i czerwonych krwinek, i prawidłowy transport tlenu w organizmie. Żelazo przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jagody goji zawierają też: miedź, selen, cynk, wapń i potas! I to wszystko kryje się w każdym malutkim i pysznym owocu goji!

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Chia była podstawą wyżywienia Azteków, obok kukurydzy i fasoli. Zyskała przydomek „cudownego ziarna” i „pokarmu biegaczy”. Rdzenni mieszkańcy Ameryki potrafili biec znad rzeki aż nad Ocean Spokojny, by dostarczyć wiadomości lub przez wiele godzin polować, mając ze sobą tylko nasiona chia. Dziś nasiona chia stosują biegacze i kolarze przed zawodami sportowymi i w trakcie ich trwania, a także kulturyści! Dr Bob Arnot przekonuje, że dieta aztecka, której podstawą jest chia, pozwala łatwo stracić na wadze i uzyskać lepsze samopoczucie. Jak to możliwe? Dzięki niesamowitej zawartości cennych substancji odżywczych, których dostarcza chia! Chia odznacza się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych, a zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Nasiona chia są naturalnym źródłem wartościowego białka, polecane są więc wegetarianom i osobom aktywnym fizycznie. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli. Chia ma także moc składników mineralnych – są wśród nich: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, który wspomaga prawidłowy metabolizm energetyczny. Nasiona chia Sante to wyłącznie specjalnie wyselekcjonowane nasiona pochodzące z Ameryki Środkowej.

Quinoa (komosa ryżowa) to super-zboże, uprawiane w przeszłości przez Majów, Inków i Azteków. Quinoa ze względu na unikatowe właściwości zyskała przydomki: „matki zbóż”, „złotego ziarna” i „świętego zboża Inków”, a dziś nosi miano „super ziarna przyszłości”, ponieważ dostarcza białka, składników mineralnych i witamin. Quinoa jest naturalnie bezglutenowa – znakomicie sprawdzi się u osób, które chcą wykluczyć gluten z diety, cierpią na celiaklię lub nieceliakalną nietolerancję na gluten. Quinoa jest źródłem białka, w tym aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie produkuje i muszą zostać mu dostarczone wraz z pożywieniem. Jest źródłem kwasu foliowego, który pomaga w prawidłowej produkcji krwi i reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera witaminę B1 i B2, istotne dla pracy układu nerwowego. Tiamina (B1) dodatkowo wspomaga funkcjonowanie serca, a ryboflawina (B2) odpowiada za utrzymanie prawidłowego wzroku. Quinoa ma także wysoką zawartość żelaza wspomagającego proces tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, i pomagającego zmniejszać zmęczenie. Quinoa ma wysoką zawartość cynku, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz utrzymanie prawidłowego stanu skóry i kości.  Zawiera także potas i magnez, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Amarantus nazywany niegdyś „złotem Inków”,  współcześnie zyskał miano „zboża XXI wieku”. Pięć tysięcy lat temu Indianie uważali tę roślinę za świętą. Amarantus jest jest naturalnie bezglutenowy – to znakomity produkt dla wszystkich, którzy chcą lub muszą wykluczyć z diety gluten ze względu na celiaklię lub nieceliakalną nietolerancję na gluten. Amarantus to prawdziwy magazyn składników odżywczych – w tym także dla wegetarian i wegan. Amarantus jest źródłem wartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć i trzeba ich dostarczać wraz z pożywieniem. Jest źródłem witaminy B6, która zmniejsza zmęczenie, wspomaga układ nerwowy i wspiera odporność. Jest także źródłem kwasu foliowego, który pomaga w prawidłowej  produkcji krwi i ma regulacyjny wpływ na układ odpornościowy. Amarantus to rekordzista pod względem zawartości żelaza – zawiera go 5 razy więcej niż szpinak i pszenica! Żelazo wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, bierze udział w dotlenianiu komórek, a także zmniejsza zmęczenie. Amarantus to także bogactwo innych składników mineralnych: fosforu, cynku, magnezu, potasu i wapnia, koniecznych dla organizmu. Amarantus Sante odznacza się najwyższą jakością – ma certyfikat ekologiczny „BIO”.

Ostropest plamisty jest powszechnie znany jako „przyjaciel wątroby”. To fenomen ziołolecznictwa znany już od 2000 lat w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego unikalne właściwości wynikają z zawartości sylimaryny (aż 426 mg/100g produktu), która przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi, pomaga utrzymać zdrowe serce oraz wątrobę. Ostropest plamisty ma także wysoką zawartość białka (34g/100g), które odpowiada za wzrost i utrzymanie masy mięśniowej oraz prawidłowy stan kości. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (26g/100g) to kolejny atut Ostropestu plamistego Sante. Ostropest plamisty Sante jest uzyskiwany w procesie odtłuszczania, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego i nie otłuszcza wątroby. Dzięki temu, że jest zmielony, jest jeszcze lepiej przyswajany przez organizm.

Nasiona konopi siewnej są znane z dobroczynnych właściwości już od 3000 lat. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety wegetarian, wegan, sportowców, a także osób z alergią na orzechy i nietolerancją na  gluten. Odznaczają się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych omega 3-6-9 i idealną proporcją kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (3:1)! Są naturalnym źródłem białka (aż 30 g/100 g) – podstawowego budulca organizmu i bogatym źródłem błonnika pokarmowego (aż 28g/100g), poprawiającego pracę układu pokarmowego. Są także bogatym źródłem witaminy E, która chroni DNA komórek przed stresem oksydacyjnym – nie bez przyczyny witamina E jest nazywana „witaminą młodości” lub „witaminą płodności”. Nasiona konopi to także bogactwo cennych składników mineralnych: magnezu, fosforu, cynku, żelaza. Czy wiesz, że tylko 3 łyżki nasion konopi wystarczą, by pokryć 50% dziennego zapotrzebowania na magnez?

Ksylitol to naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda tak, jak zwykły cukier, ale ma aż o 40% kalorii mniej! Ksylitol ma niski indeks glikemiczny [IG=9] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Ksylitol jest doskonały dla osób, które są na diecie lub po prostu chcą ograniczyć spożywanie cukru. Jest także znakomitą alternatywą dla syntetycznych słodzików, które są niezbyt smaczne, u wielu osób wywołują dolegliwości gastryczne, a według wielu naukowców mogą być wręcz szkodliwe dla organizmu. Jeśli lubisz słodzić, zamiast po cukier lub słodzik, śmiało sięgnij po Ksylitol Sante!

Len mielony złoty to najszlachetniejsza odmianą lnu. Len znany był już ok. 3000 lat p.n.e w starożytnym Egipcie, gdzie uprawiano go jako roślinę jadalną i stosowano na dolegliwości żołądkowe. Len mielony złoty Sante jest uzyskiwany w procesie odtłuszczania, dzięki czemu nie obciąża żołądka i nie otłuszcza wątroby. Len mielony złoty ma wysoką zawartość białka (32g/100g),  które odpowiada za wzrost i utrzymanie masy mięśniowej oraz prawidłowy stan kości. Ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego (31g/100g), który jest ważny dla dobrej pracy układu trawiennego. Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 to jego szczególna zaleta, ponieważ omega-3 i omega-6 wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi i tym samym redukują ryzyko choroby wieńcowej. Len mielony złoty w postaci mielonej jest lepiej przyswajany przez organizm człowieka w porównaniu do całych ziaren. Najwyższa jakość i łatwość stosowania to kolejne atuty Lnu złotego mielonego firmy Sante.

Łuska gryczana to jedna z najstarszych i najbardziej cenionych roślin uprawnych, a otrzymywana z niej kasza gryczana od wieków gości w tradycyjnej kuchni polskiej. Jedną z najcenniejszych części gryki są łupiny ziaren, czyli łuska gryczana. Doceniane są zwłaszcza za znaczną zawartość błonnika pokarmowego oraz flawonoidów, czyli związków chemicznych spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuska gryczana Sante jest już zmielona, dzięki czemu łatwiej ją stosować. Łuska gryczana odznacza się bardzo wysoką zawartością błonnika (aż 81,5 g/ 100 g), dzięki czemu znakomicie reguluje pracę układu pokarmowego. Cechuje ją niska zawartość cukrów i tłuszczów. Zawiera mangan i miedź, które wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Jest także źródłem składników mineralnych, takich jak: potas, cynk, żelazo, wapń i chrom. Łuska gryczana Sante w ilości 100 g zaspokaja także 29% zapotrzebowania na kwas foliowy i 18% na niacynę. Mielona łuska gryczana jest polecana osobom dotkniętym cukrzycą, otyłością, złą przemianą materii czy mającym podwyższony poziom cholesterolu. Spożywanie łuski gryczanej jest wskazane przez osoby intensywnie pracujące umysłowo, mające pękające naczynka, obrzęki rąk i nóg, nadciśnienie i miażdżycę oraz schorzenia układu moczowego.

Super-żywność – sięgnij po nią już dziś!

Współcześnie znaczenie super-żywności jest coraz większe. Wraz z rozwojem nauki zaczęto znajdować naukowe potwierdzenie dla używania produktów, które od wieków stosowano w medycynie naturalnej. Wprowadzanie do codziennej diety produktów należących do super-foods nie tylko urozmaici menu, lecz także sprawi, że będzie ono dużo bardziej wartościowe, smaczniejsze i oryginalne. To, co jemy, ma znaczenie! Już Hipokrates (460-370 p.n.e.) zalecał: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Sięganie po super-żywność to obecnie jeden z najpopularniejszych i najmodniejszych trendów żywieniowych na świecie, coraz bardziej docenianych w Polsce. Nic dziwnego, bo jest to żywność do zadań specjalnych! Super-żywność to także sposób na zaniedbania żywieniowe i wyrobienie sobie nowych, zdrowszych nawyków związanych z jedzeniem. Właśnie dlatego warto wybrać Skarby Ziemi. Skarby Ziemi od Sante to skarby wprost z Natury!

Przeczytaj także