Sól niskosodowa z potasem – układ nerwowy w mistrzowskiej formie

Sól niskosodowa z potasem – układ nerwowy w mistrzowskiej formie

„Nie sól tyle!” – słyszysz to bez przerwy? Sód, składnik soli, obwiniasz o nadciśnienia, miażdżycę i otyłość. Ale czy wiesz, że bez sodu nie ma życia? Podobnie jak bez potasu, który jest nawet nazywany „pierwiastkiem zdrowia”. Sód i potas są niezbędne, by działał Twój układ nerwowy i mięśniowy, czyli warunkują… życie! W organizmie działają w parze, podobnie jak w soli niskosodowej Sante z dodatkiem potasu.

Mózg – Twój pokładowy komputer

Czy zastanawiałaś się kiedyś, co sprawia, że serce pracuje? Jak to się dzieje, że oddychasz? Dlaczego, gdy spada Ci jakiś przedmiot, w ułamku sekundy go chwytasz? Dlaczego wciskasz pedał hamulca, zanim zdążysz o tym pomyśleć? Co sprawia, że łapiesz równowagę, gdy się potykasz? Jak to możliwe, że słyszysz i mówisz? Czujesz ciepło i zimno? Zasypiasz i się budzisz? Zapamiętujesz i uczysz się nowych rzeczy? To mózg – Twój pokładowy komputer – kontroluje każdą świadomą i nieświadomą czynność w organizmie. Działa nieustannie i nieprzerwanie od chwili poczęcia aż do śmierci, wysyłając polecenia w formie impulsów elektrycznych, które biegną poprzez sieć komórek nerwowych z prędkością nawet 400 km/h. Dzieje się to w każdej komórce nerwowej, w każdej sekundzie, podczas snu i na jawie, z udziałem Twojej woli i bez niej. Ale czy wiesz, że procesy, które to umożliwiają, zależą od sodu i potasu?

Układ nerwowy – co od niego zależy?

Sód, potas odpowiadają za potencjał spoczynkowy neuronów oraz przekazywanie impulsów nerwowych, a więc… umożliwiają życie! Profesor Jens C. Skou otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii w 1997 roku za odkrycie mechanizmu tzw. pomp sodowo-potasowych, dzięki którym działa układ nerwowy. To układ nerwowy kontroluje w wszystkie procesy w naszym ciele, odbiera i przekazuje wszystkie bodźce, gromadzi i przetwarza dane

Odpowiada m.in. za:

  • myślenie, mówienie i rozumienie
  • uczenie się i zapamiętywanie
  • widzenie, słyszenie, czucie
  • utrzymywanie równowagi, pozycję w pionie i napięcie mięśniowe
  • refleks i koordynację
  • każdą czynność mięśni, każdy skurcz i rozkurcz
  • oddychanie i bicie serca
  • wydzielanie śliny i trawienie
  • zasypianie i budzenie się ze snu

Bez względu na to, czy dokonujesz genialnego odkrycia, czy chcesz po prostu kichnąć – obie te czynności, podobnie jak wszystkie inne, które wykonujesz świadomie i nieświadomie, zależą od sodu i potasu! Oznacza to, że w praktyce sód i potas warunkują Twoje dobre samopoczucie, energię życiową i efektywność wszelkich działań!

Elektrownia solno-potasowa w ciele

Sód i potas to dwa pierwiastki, które funkcjonują w naszym organizmie podobnie jak bracia bliźniacy. Trzymają się razem, działają razem, ale też trochę się różnią. Obydwa to elektrolity, tzn. rozpuszczają się w wodzi i przenoszą ładunek elektryczny (Na-, K+). Obydwa regulują procesy elektrochemiczne zachodzące w każdej komórce nerwowej. Sód sprawia, że na zewnątrz komórki (w płynach ustrojowych i w przestrzeniach międzykomórkowych) jest odpowiednia ilość wody, a potas pilnuje, by odpowiednia ilość wody była wewnątrz komórki. Wraz z wodą przenikającą do środka komórki i na zewnątrz wędrują jony sodu i potasu – ich ilość musi być odpowiednia, by zachowana była równowaga sodowo‑potasowa, od której zależy działanie układu nerwowego i pracy mięśni. Mówiąc wprost, musisz spożywać sód i potas w odpowiednich proporcjach! Oba te pierwiastki znajdziesz w soli sodowo‑potasowej Sante.

Układ nerwowy na czuwaniu

Układ nerwowy jest stale „na czuwaniu” dzięki soli i potasowi, oraz specjalnym  urządzeniom, które – ze względu na sposób działania – nazwano pompami sodowo‑potasowymi. Są zbudowane z białek i wbudowane w błonę komórkową każdej komórki nerwowej. Działają jak turbiny elektrowni: wchłaniają do komórki sód i pokarm, a wydalają z niej potas i produkty przemiany materii (Nieumywakin, 2012, s. 22). A jak to się przekłada na działanie układu nerwowego? Dzięki nieustannej filtracji jonów sodu i potasu komórka nerwowa zawsze ma potencjał spoczynkowy, czyli jest naładowana elektrycznie (ok. -70 mili voltów). W praktyce oznacza to, że układ nerwowy jest nieustannie „na czuwaniu” – w każdej chwili gotów, by przekazywać impulsy nerwowe. Gdy potencjał spoczynkowy zanika, człowiek i każda istota żywa umiera.

Układ nerwowy w akcji

Sód i potas są niezbędne, aby układ nerwowy mógł wysłać i odebrać każdy impuls elektryczny. Bez nich ten elektryczny telegraf po prostu nie działa! Czy wiesz, co to jest impuls elektryczny? To nic innego, jak nagły i bardzo gwałtowny napływ jonów sodu (Na+) do środka neuronu. Gdy to się dzieje, potencjał elektryczny spada, a wówczas z pomocą znów przychodzi brat bliźniak, czyli potas, który przenika do środka i przywraca potencjał spoczynkowy. Dzięki temu neuron znowu przełącza się na tryb „czuwania” i jest gotowy do dalszej pracy. Ten mechanizm działa cały czas, w każdej komórce, w każdej sekundzie, a w niektórych komórkach cykl powtarza się nawet 100 razy na sekundę! Niesamowita? Właśnie teraz dzieje się to po wielokroć w Twoim ciele!

Niedobór potasu, nadmiar sodu, niedobór sodu, nadmiar potasu – czym grozi?

Aby układ nerwowy i mięśniowy działały prawidłowo, w organizmie musi być zachowana równowaga sodowo-potasowa. Norma sodu to 135-145 mmol/l, norma potasu – 3,5-5,2 mmol/litr krwi. Organizm człowieka potrzebuje więcej sodu niż potasu, ale oba pierwiastki są konieczne dla zdrowia, sprawności fizycznej i intelektualnej, i dobrego samopoczucia. Często równowaga między sodem i potasem bywa jednak zaburzona, co upośledza działanie układu nerwowego i powoduje różne nieprzyjemne dolegliwości. Zaburzenia równowagi sodowo‑potasowej mogą mieć różną postać:

  • niedobór potasu (hipokalemia)
  • nadmiar sodu (hipernatremia)
  • niedobór sodu (hiponatremia)
  • nadmiar potasu (hiperkalemia)

Niedobór potasu w organizmie przy nadmiarze sodu jest szczególnie groźny, bo powoduje nadciśnienie oraz przyczynia się do miażdżycy tętnic. Inne objawy braku potasu to skurcze mięśni, mrowienie i drętwienie kończyn, migreny. Niedobór potasu powoduje też zmęczenie i znużenie. Nadmiar potasu w organizmie też nie jest korzystny, ale nie pojawia się tak często, bo potas jest wydalany z potem lub moczem. Zwróć uwagę, że zaburzenia proporcji między sodem i potasem ma częściowo podobne objawy – i teraz już wiesz, dlaczego. Brak potasu w organizmie czy podwyższony potas, jak również brak czy nadmiar sodu, uniemożliwia sprawne działanie układu nerwowego. To tak, jakby zabrakło pracowników w ekipie budowlanej! Nie ma kto robić! W pierwszej kolejności odbija się na funkcjach poznawczych i pracy mięśni (w tym serca).

Sód i potas – mięśnie pod kontrolą

Sód i potas regulują pracę każdego mięśnia, a więc również mięśnia sercowego! Równowaga między tymi pierwiastkami jest konieczna, by serce pracowało prawidłowo, bez arytmii i przeciążeń. Bez względu na to, czy gonisz autobus czy wchodzisz na drugie piętro, czy trenujesz bieganie – serce musi prawidłowo reagować na impulsy – polecenia płynące z mózgu, przyśpieszać rytm i się uspokajać, podobnie jak Twoje mięśni muszą wykonać zwiększony wysiłek. Nawet najbłahsza czynność mięśni, jak naciśnięcie przycisku na pilocie czy podrapanie się za uchem to efekt poleceń płynących przez Twoje ciało w postaci impulsów elektrycznych, czyli wymiany jonów sodu i potasu. Tylko wówczas, gdy ich stężenie w organizmie jest prawidłowe, mięśnie działają niezawodnie. A wówczas czujemy się świetnie, mamy energię witalną, jesteśmy sprawni, mamy wysoki poziom kreatywności i dobrą koncentrację. Równowaga sodowo-potasowa w organizmie jest również konieczna dla zachowania odpowiedniej cyrkulacji wody i sprawnego metabolizmu.

Potas w jedzeniu – gdzie go znaleźć?

Producenci żywności dodają dziś sól prawie do wszystkiego, dlatego raczej nie jesteśmy narażenie na niedobór sodu. Inaczej ma się sprawa z potasem. Skąd się bierze niedobór potasu? Przyczyny leżą w nieprawidłowym odżywianiu i dlatego warto zadbać o potas w diecie. Produkty bogate w potas to: orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone morele, figi. Źródło potasu stanowią mięsa (kurczak, mięso czerwone, dziczyzna) oraz ryby (łosoś, flądra, dorsz, sardynki).  Owoce (banany, awokado, śliwki, cytrusy) i warzywa (ziemniak, brokuły, groch, fasola, seler, pomidory, dynia) również zawierają potas. Sól potasowa skład ma inny niż zwykła sól, bo 30% sodu zastąpiliśmy w nie potasem – soląc potrawy, możesz więc bez wysiłku uzupełniać potas w organizmie.

Literatura: