Żurawina – owoc na medal!

Wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych. Przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Przeciwdziała wrzodom żołądka i redukuje refluks żołądkowo-przełykowy. Jest pomocna w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Suszona nie traci cennych substancji o działaniu prozdrowotnym. Poznaj właściwości żurawiny – to mały owoc o wielkiej mocy!

Wsparcie w infekcjach dróg moczowych i chorobach nerek
Żurawina redukuje liczbę bakterii Escherichia coli, które najczęściej wywołują stany zapalne i infekcje dróg moczowych. Badania przeprowadzone w USA potwierdzają, że regularne picie soku z żurawin zapobiega nawrotom stanów zapalnych. W eksperymencie wzięły udział kobiety w wieku 25-70 lat, które cierpiały na zapalenie pęcherza przynajmniej 6 razy w roku. W ciągu 12 tygodni kobiety zażywały koncentrat soku żurawinowego w kapsułce – żadna z niech nie miała nawrotu infekcji. Kobiety, które nadal zażywały żurawinę, nie zachorowały ponownie w ciągu kolejnych dwóch lat. Żurawina działa jak naturalny antybiotyk. Hamuje przyleganie bakterii Escherichia coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ograniczając ich namnażanie i ułatwiając ich wydalanie z organizmu. Ten niepozorny owoc zawiera także sporo cytrynianów, które przeciwdziałają powstawaniu złogów szczawianowo-wapniowych. Dzięki temu żurawina może zapobiegać kamicy nerkowej, a nawet wspomagać rozpuszczanie kamieni nerkowych.

Profilaktyka miażdżycy i chorób serca
Żurawina to bogactwo cennych dla organizmu substancji przeciwutleniających. Dostarcza witamin (A, C, E), związków potasu, selenu i sodu, luteiny i beta-karotenu. Zawiera polifenole, które – jak potwierdzają badania – mają wysoki potencjał biologiczny. Spożywanie polifenoli zawartych w żurawinie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy i nadciśnienia. Sok z żurawin bogaty w antyoksydanty chroni lipoproteiny przed utlenianiem – żurawina jest skuteczniejsza w profilaktyce miażdżycy niż ciemne winogrona. Żurawina to moc antyoksydantów!

Pomoc przy wrzodach żołądka
Wrzody żołądka mogą być powodowane przez bakterię Helicobacter pylori. Aby się rozwinęły, bakteria musi przyłączyć się do błony śluzowej żołądka. Żurawina zawiera związki polifenolowe, które zapobiegają przylgnięcie kolonii Helicobactera do błon śluzowych i erytrocytów. Dzięki temu spożywanie żurawiny może pomóc w pozbyciu się tych bakterii z organizmu, a przez to wyleczenie lub złagodzenie choroby wrzodowej.

Próchnica i choroby jamy ustnej
Żurawina pomaga likwidować drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje w niej zawarte działają na zęby tworzą na zębach powłokę przypominającą teflon, która utrudnia przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Spożywając żurawinę, chronimy jamę ustną przed zakażeniami, a zęby przed próchnicą.

Żurawina – pektyny a nowotwory
Żurawina zawiera pektyny, które wchodzą w skład błonnika rozpuszczalnego. Pektyny wykazują zdolność do wiązania metali ciężkich. Badania przeprowadzone na Wydziale Biochemii i Biologii Molekularnej na Uniwersytecie w Georgii (USA) wykazały, że pektyny mogą wywoływać śmierć niektórych komórek nowotworowych. Zmniejszają także objawy refluksa żołądkowo-przełykowego, mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Jak spożywać żurawinę?
Żurawinę można spożywać w postaci owoców świeżych bądź suszonych, jak również soków i konfitur. Suszoną żurawinę można traktować jak zdrową przekąskę i sięgać po nią, kiedy tylko mamy na to ochotę. Suszona żurawina znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do mięs i farszy. Wspaniale smakuje herbata z dodatkiem suszonej żurawiny lub z konfiturą z żurawiny.

Literatura: