Olej kokosowy – najzdrowszy olej rafinowany na świecie

Olej kokosowy, olej lniany, olej palmowy, olej z ostropestu, olej z pestek dyni. A może olej ryżowy, olej z pestek winogron, lub nasz polski olej słonecznikowy czy rzepakowy? Jak wybrać najzdrowszy olej? Poznaj właściwości oleju kokosowego, który jest spalaczem tłuszczu, obniża cholesterol i poprawia odporność! Przekonaj się, czy olej kokosowy jest zdrowy! Olej kokosowy – […]

Rozróżniaj tłuszcze, zachowaj proporcje!

Sztuczne tłuszcze trans, powstające w procesie uwodornienia w wysokiej temperaturze, są przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, cukrzycy i otyłości. Ale naturalne izomery trans obecne w mięsie i tłuszczu mają działanie immunostymulujące, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Naukowo potwierdzono, że to nie ilość tłuszczu, lecz jego budowa chemiczna decyduje o tym, czy przyczynia się do otyłości, miażdżycy i […]

Olej palmowy RSPO

Firma Sante w niektórych produktach stosuje olej palmowy, jednak o zminimalizowanej ilości tłuszczów trans. W finalnym produkcie, takim jak baton zbożowy Crunchy, stanowi to ok. 0,1% i jest poniżej granicy wykrywalności. Stosowany tłuszcz palmowy pochodzi z certyfikowanych upraw olejowca gwinejskiego, które nie niszczą ekosystemów i nie pozbawiają miejsca bytowania orangutanów. Dowiedz się więcej o oleju palmowym i  sięgaj […]