Ajurweda filozofia życia

„Zdrowie jest w swej istocie wyższym stanem świadomości” – to słowa Deepaka Chopry, hinduskiego endokrynologa, który w swojej praktyce łączy wiedzę ajurwedy z nowoczesnymi metodami leczenia. W książce „Zdrowie doskonałe” opisał filozofię i zasady ajurwedy, oraz zawarł praktyczne wskazówki, jak – zgodnie z ajurwedą – poprawić stan zdrowia i jakość życia. Dowiedz się, czym jest […]

Medycyna chińska – filozofia życia w równowadze

Medycyna chińska postrzega człowieka holistycznie i wiele miejsca poświęca diecie. Dobór pokarmów i sposób ich przygotowania (Kuchnia 5 Przemian) wspomagają niezakłócony przepływ energii chi, warunkującej zdrowie i dobre samopoczucie. Sięgnij do wielowiekowej chińskiej tradycji i zadbaj o zdrowie poprzez odpowiednią dietę. Chi – energia życia, energia zdrowia W medycynie chińskiej organizm jest postrzegany jako mikrokosmos […]

Medycyna tybetańska - filozofia duchowej równowagi

Medycyna tybetańska postrzega zdrowie w kategoriach równowagi. Według Tybetańczyków lekarz jest odpowiedzialny za leczenie choroby, a pacjent za jej przyczyny. Dlatego leczenie opiera się głównie na zmianie diety i stylu życia. Akupunktura i akupresura mają na celu przywrócenie równowagi energetycznej organizmu, której brak jest tożsamy z chorobą. Stosowane leki to preparaty ziołowe, roślinne i mineralne […]

Żywność funkcjonalna i jej bezcenny wpływ na organizm

Co to jest żywność funkcjonalna? Żywność funkcjonalna została następująco zdefiniowana przez Functional Food Science in Europe (FUFOSE): Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszania ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać swoją […]