Jakie płatki zbożowe wybierać

Płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki ryżowe – które wybrać? Jakie mają właściwości? Płatki zbożowe to bogactwo błonnika, wielu minerałów, niezbędnych witamin i związków bioaktywnych. Dostarczają węglowodanów – owsianka czy jaglanka to zastrzyk energii niezbędnej o poranku. I są pyszne! Jak wybrać zdrowe płatki zbożowe? Czy mogą zastąpić płatki śniadaniowe z dodatkiem witamin? Płatki owsiane – […]

Sante Cookiss jęczmienne – niższy cholesterol dzięki beta-glukanom

W Sante Cookiss jęczmiennych 100% składników zbożowych stanowi jęczmień. To ciastka bez dodatku pszenicy, za to z nasionami chia i konopii siewnej zaliczanymi do superżywności. Naturalnie zawarte w jęczmieniu beta-glukany oraz kwasy omega-3 pochodzące z nasion chia i konopi siewnej obniżają poziom cholesterolu we krwi! Sante Cookiss jęczmienne mają w składzie niemal 30% pełnoziarnistych płatków […]

Czy dieta bezglutenowa jest korzystna ?

Nadwrażliwość na gluten to plaga ostatnich lat. Zjawisko to dotyczy całego świata i nie jest związane z wrodzoną nietolerancją glutenu, jaką jest celiakia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, czy gluten jest zdrowy, czy może lepiej  – na wszelki wypadek – wyeliminować go z diety? Tymczasem gluten jest obecny w produktach zbożowych, znanych ze swych […]

Otręby owsiane – pozbądź się „złego” cholesterolu

Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości beta‑glukanów czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane mają te właściwości? Jak odróżnić prawdziwe otręby owsiane od rozdrobnionych płatków owsianych? Jak wybrać te, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu? Wysokobłonnikowe otręby owsiane – skuteczna broń w walce z cholesterolem Prawdziwe, czyste otręby owsiane są produkowane dla […]

Beta-glukany – owsiana recepta na podwyższony cholesterol i nie tylko!

Beta-glukany obecne w owsie skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Przeciwdziałają cukrzycy typu 2 i chorobom nowotworowym. Stymulują układ odpornościowy. Ułatwiają utrzymanie szczupłej sylwetki, a nawet poprawiają stan skóry. Spożywanie wysokobłonnikowych otrąb owsianych, produktów zawierających pełne ziarno owsa i potraw przygotowanych z mąki owsianej z pełnego przemiału to sposób na zdrowe życie! Potwierdzony naukowo! Co to są […]

Jęczmień – zbożowy HIT!

Jęczmień – zbożowy hit! Ogranicza wzrost stężenia glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy, zmniejsza apetyt, wpływa na wzrost liczby bakterii jelitowych. Poprawia metabolizm i pobudza wzrost dobrych bakterii jelitowych. Jęczmień jest hitem wśród zbóż! Jęczmień obniża poziom cukru Jedną z najważniejszych właściwości jęczmienia jest zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko […]

Owies – zboże dla zdrowia

Owies zawiera rekordową ilość błonnika rozpuszczalnego, w tym beta‑glukanów obniżających poziom cholesterolu. Białko owsa ma najwyższą wartość biologiczną wśród białek zbóż i zawiera 7 z 10 aminokwasów egzogennych niezbędnych w diecie człowieka. Owies dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają miażdżycy. Jest źródłem substancji bioaktywnych i przeciwutleniających, zapobiegających nowotworom. Owies to zboże najbogatsze w minerały: […]

Pełne ziarno - pełne zdrowie!

Spożywanie 5 posiłków dziennie zawierających pełne ziarno zmniejsza ryzyko chorób serca, niektórych chorób nowotworowych, cukrzycy oraz przeciwdziała nadwadze i otyłości. Pełne ziarna zbóż są bogate w witaminy, składniki mineralne, fitosterole, antyoksydanty, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy i inne unikalne związki aktywne, zapobiegające chorobom cywilizacyjnym.  Pełne ziarno i produkty pełnoziarniste Produkty pełnoziarniste powstają z tzw. […]

Amarantus - zboże XXI wieku

Amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i skwalenu, obniżających poziom cholesterolu. Jest naturalnie bezglutenowy. Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Nasiona amarantusa to prawdziwa bomba prozdrowotna – obowiązkowy element zdrowej diety. Białko o wysokiej wartości biologicznej […]