Wszystkie - Artykuły

Zdrowe odżywianie to sposób na zdrowie i dobre samopoczucie. Ale wiedza o dietach i żywieniu zmienia się na przestrzeni lat. Pojawiają się nowe odkrycia naukowe, dostępne stają się nowe produkty, popularność zyskuje żywność superfood i żywność funkcjonalna. Jak się w tym wszystkim nie pogubić? Jak oddzielić stereotypy o odżywianiu od rzetelnej wiedzy? Jak wybrać zdrowe produkty, a jakich unikać? Jak konstytuować zdrowe posiłki? Odpowiedzi znajdą Państwo w naszych artykułach, w  których przedstawiamy aktualną wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Zapraszamy do lektury.

Fruktoza w postaci syropów: fruktozowego, fruktozowo-glukozowego, glukozowo-fruktozowego, jest dodawana do większości produktów spożywczych: ciastek, cukierków, napojów, a nawet do wędlin i ...
Produkty proteinowe – czy są zdrowe
Produkty proteinowe to inaczej produkty wysokobiałkowe. Białko, oprócz węglowodanów i cukrów, jest jednym z trzech makroskładników. Odgrywa rolę podstawowego budulca w organizmie i odpowiada ...
Zamienniki cukru – czym zastąpić cukier
Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? To dobrze. Nadużywanie cukru jest niekorzystne dla organizmu. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do insulinooporności [link do nowego art.] cukrzycy ...
Pewnie słyszeliście o tym, że nadmiar białka prowadzi do uszkodzenia nerek. Pogląd ten jest dość powszechny, ale czy ma uzasadnienie w badaniach naukowych? Czy dieta wysokobiałkowa, którą często ...
Cukier w żywności to pułapka, w którą często wpadamy. Nie jesz słodyczy, co z tego? Cukier w produktach, takich jak: napoje, jogurty, sosy do makaronu, stanowi niestety ich dużą część. Czy cukier ...