Cukier trzcinowy – właściwości i zalety

Cukier trzcinowy nierafinowany Sante (inaczej: cukier brązowy nierafinowany) jest to cukier  nieoczyszczany i nie barwiony. To najwyższej jakości cukier z trzciny cukrowej zawierający melasę, której zawdzięcza naturalną złocisto-brązową barwę. W ofercie Sante do wyboru jest: cukier trzcinowy Demerara, cukier trzcinowy Demerara drobny i Golden granulated, czyli złocisty cukier trzcinowy. Zalety, które wyróżniają nierafinowany cukier trzcinowy, to subtelnie karmelowy smak i wyjątkowy aromat. Herbata czy kawa, do której dodamy cukier trzcinowy brązowy, smakuje lepiej i jest bardziej aromatyczna. Cukier brązowy znakomicie pasuje również do ciast, deserów oraz obiadowych dań wykwintnych. Jest także niezastąpiony do kruchych ciasteczek i konfitur. Demerara cukier trzcinowy jest także chętniej wybierany w kawiarniach niż cukier biały i dodaje menu słonecznego klimatu.