Mąka – jaki rodzaj mąki wybrać?

Mąka to produkt niezbędny w każdym domu. W ofercie Sante jest mąka kukurydziana i mąka żytnia razowa. Mąka żytnia pełnoziarnista jest wytwarzana z pełnych (całych) ziaren żyta, dzięki czemu zawiera najbogatsze w składniki odżywcze części ziarna: zarodek i otręby, a nie tylko – tak jak mąka biała –  bielmo będące źródłem węglowodanów. Mąka żytnia razowa typ 2000 (w skrócie: mąka żytnia 2000) ma dużo błonnika i zawiera trzy witaminy: tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy. Mąka razowa żytnia ma certyfikat ekologiczny. Doskonale nadaje się do pieczenia chleba razowego, przyrządzania domowych klusek i makaronów, oraz do zakwasu na żurek. Mąka kukurydziana ma natomiast bardzo delikatny smak i złocisty kolor. Zawiera błonnik pokarmowy. Mąka kukurydziana zastosowanie znajduje w przygotowywaniu omletów, naleśników, ciast i ciasteczek. Takie delikatne, domowe smaki bardzo lubią dzieci!