Najzdrowszy olej rafinowany

Dlaczego najlepiej stosować olej kokosowy do smażenia? Co wyróżnia olej kokosowy? Jak stosować i dlaczego olej kokosowy w kuchni polecają dietetycy? Jak wybrać najlepszy olej kokosowy? Do czego go stosować? Oto odpowiedzi!
Zastosowanie oleju kokosowego. Do smażenia jest absolutnie najlepszy, bo ma wysoką temperaturę dymienia. Wybierz olej kokosowy – zastosowanie go do smażenia to gwarancja smacznych, nieprzypalonych potraw. Co można smażyć na oleju kokosowym? Mięso, ryby, jajecznicę – cokolwiek chcesz! Jaki olej kokosowy do smażenia wybrać? Najlepiej rafinowany, czyli olej kokosowy bezzapachowy, który nie zmienia smaku ani zapachu potraw. Olej kokosowy zastosowanie znajduje także przy przyrządzaniu deserów czy pierogów – niewielką ilość można do ciasta, by miało lepszą konsystencję.
Olej kokosowy – właściwości. Olej kokosowy wyróżnia zawartość kwasów nasyconych MCT. Dzięki nim olej kokosowy odchudzanie czyni łatwiejszym – organizm nie odkłada kwasów MCT w postaci tłuszczu, lecz od razu przekształca je w energię. Kwasy MCT, które ma olej kokosowy spożywczy, przyczyniają się także do obniżenia poziomu cholesterolu.