Łuska Gryczana Mielona 150g

Gryka jest jedną z najstarszych i najbardziej cenionych roślin uprawnych, a otrzymywana z niej kasza gryczana od wieków gości w tradycyjnej polskiej kuchni. Jedną z najcenniejszych części gryki są łupiny ziaren, czyli łuska gryczana. Doceniane są zwłaszcza za znaczną zawartość błonnika pokarmowego oraz flawonoidów, związków chemicznych spełniających rolę przeciwutleniaczy.

Łuska gryczana odznacza się bardzo wysoką zawartością błonnika (aż 81,5 g w 100 g produktu!). Cechuje ją niska zawartość cukrów i tłuszczów. Zawiera mangan i miedź, które wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Jest także źródłem składników mineralnych, takich jak: potas, cynk, żelazo, wapń i chrom. Łuska gryczana Sante w ilości 100 g produktu zaspokaja także 29% zapotrzebowania na kwas foliowy i 18% na niacynę (wit. B3)*.

Można ją stosować jako dodatek do przetworów mlecznych (mleka, jogurtu, kefiru), do wzbogacania płatków śniadaniowych oraz sosów, a także w formie naparu z suszonymi owocami.

* % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.

SKŁADNIKI:

Mielona łuska gryki.

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków arachidowych, mleka oraz soi.

Masa: 150g

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna803 kJ/ 199 kcal
Tłuszcz
0,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g
Węglowodany 3,1 g
- w tym cukry0,2 g
Błonnik81,5 g
Białko4,5 g
Sól0,03 g
WITAMINY
Niacyna2,9 mg (18%)*
Kwas foliowy57 µg (29%)*
SKŁADNIKI MINERALNE
Potas726,4 mg (36%)*
Wapń129,4 mg (16%)*
Magnez152,5 mg (41%)*
Żelazo9,1 mg (65%)*
Cynk2 mg (20%)*
Miedź0,68 mg (68%)*
Mangan8,2 mg (410%)*
Chrom44 µg (110%)*
* % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.

Spróbuj także

Przeczytaj o tym produkcie