Mąka
Niezbędne w każdej kuchni, czy masz je już u siebie?
Tradycyjny chłopski żurek z jajkiem, kromka pachnącego, razowego chleba, oryginalne naleśniki, a może domowej roboty makaron? Na co dziś masz ochotę? Z naszą certyfikowaną mąką żytnią EKO wyczarujesz wszystkie te specjały! Uwielbiamy prawdziwe polskie smaki i dania, które naprawdę odżywiają ! Mąka żytnia zawiera otręby, dzięki czemu ma więcej błonnika, witamin i minerałów niż mąka biała. W naszej ofercie jest także mąka kukurydziana, bardzo popularna w Ameryce Południowej. Do czego ją użyć? Dzieci uwielbiają ciasta, omlety, naleśniki i biszkopciki. Dlaczego nie zrobić ich z mąki kukurydzianej? Będą delikatne i puszyste – nawet największy niejadek zje obiadek!
Mąka – jaki rodzaj mąki wybrać?
Mąka to produkt niezbędny w każdym domu. W ofercie Sante jest mąka kukurydziana i mąka żytnia razowa. Mąka żytnia pełnoziarnista jest wytwarzana z pełnych (całych) ziaren żyta, dzięki czemu zawiera najbogatsze w składniki odżywcze części ziarna: zarodek i otręby, a nie tylko – tak jak mąka biała – bielmo będące źródłem węglowodanów. Mąka żytnia razowa typ 2000 (w skrócie: mąka żytnia 2000) ma dużo błonnika i zawiera trzy witaminy: tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy. Mąka razowa żytnia ma certyfikat ekologiczny. Doskonale nadaje się do pieczenia chleba razowego, przyrządzania domowych klusek i makaronów, oraz do zakwasu na żurek. Mąka kukurydziana ma natomiast bardzo delikatny smak i złocisty kolor. Zawiera błonnik pokarmowy. Mąka kukurydziana zastosowanie znajduje w przygotowywaniu omletów, naleśników, ciast i ciasteczek. Takie delikatne, domowe smaki bardzo lubią dzieci!