Migdały 100g

Migdały, czyli owoce migdałowca, można zaliczyć do superfoods.

Odznaczają się wysoką zawartością witamin: E, B3 (niacyny), B2 (ryboflawiny) oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Są źródłem białka i witamin: B9 (kwasu foliowego) i B1 (tiaminy).

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym*.

To pyszna i zdrowa przekąska do chrupania i dodatek do wypieków i deserów. Często sięgają po nie kobiety w ciąży.

*Już 10 gram (1/10 opakowania) spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pozwala osiągnąć ten efekt zdrowotny.

Czytaj więcej: Artykuł o właściwościach nienasyconych kwasów tłuszczowych

SKŁADNIKI:

Migdały łuskane.
Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, mleka oraz soi.

Masa: 100g

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna2578 kJ/ 623 kcal
Tłuszcz
54 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone2,7 g
Węglowodany 6,6 g
- w tym cukry6,6 g
Błonnik7,2 g
Białko24,1 g
Sól0,04 g
WITAMINY
Witamina E26,4 mg (220%)*
Tiamina0,25 mg (23%)*
Ryboflawina (wit.B2)0,7 mg (50%)*
Niacyna6,8 mg (43%)*
Kwas foliowy48 µg (24%)*
SKŁADNIKI MINERALNE
Potas740 mg (37%)*
Wapń276 mg (35%)*
Fosfor490 mg (70%)*
Magnez278 mg (74%)*
Żelazo5,2 mg (37%)*
Cynk3,3 mg (33%)*
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.

Spróbuj także