Ksylitol 250g

Ksylitol 250g
Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. To najlepsza alternatywa dla zwykłego cukru. Polecany osobom dbającym o linię.
Cena:
Cena netto:
16,22 zł
13,19 zł
ilość:
DO KOSZYKA

Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=9] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta, w jego metabolizmie insulina nie odgrywa znaczącej roli. Ksylitol jest polecany osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier i zmniejsza ochotę na słodycze. Stabilizuje równowagę kwasowo‑zasadową organizmu (daje odczyn zasadowy), przez co ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zwiększa przyswajanie wapnia, przez co poprawia stan kości oraz przeciwdziała próchnicy i nieświeżemu oddechowi. Spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol zamiast cukru w ramach zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów oraz prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż po spożyciu potraw i napojów zawierających cukier. Jest źródłem wolnoprzyswajalnej i długouwalnialnej energii, dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej oraz osobom wykonującym większy wysiłek fizyczny.

Ksylitol to produkt w pełni naturalny, stanowiący najlepszą alternatywę dla zwykłego cukru. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów, a także do deserów, ciast i przetworów owocowych.

Czytaj więcej>>artykuł

SKŁADNIKI:

Ksylitol krystaliczny.

Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.

Masa: 250g

Nazwa produktu: Ksylitol. Naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy
Producent: Sante A. Kowalski Sp. j., ul. Jagiellońska 55A, 03-301 Warszawa
Kraj lub miejsce pochodzenia: Finlandia
Warunki przechowywania lub użycia: Po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu
Instrukcja użycia: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Ograniczenie konsumenckie:

Ksylitol nie jest polecany niemowlętom oraz dzieciom do lat 3.

Masa netto: 250 g
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1000kJ/240 kcal
Tłuszcz 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 99,8 g
w tym cukry 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe ( poliole ) 98,5 g
Białko 0 g
Sól 0 g
* % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej. 

Polecamy również

Nowość
Chia 250g

Chia 250g

Cena: 9,23 zł

ilość:
DO KOSZYKA
Nowość
Ostropest plamisty 150g

Ostropest plamisty 150g

Cena: 4,99 zł

ilość:
DO KOSZYKA
Łuska gryczana mielona 150g

Łuska gryczana mielona 150g

Cena: 4,00 zł

ilość:
DO KOSZYKA
Quinoa 250g

Quinoa 250g

Cena: 9,91 zł

ilość:
DO KOSZYKA
Polecany
Jagody goji 150g

Jagody goji 150g

Cena: 14,25 zł

ilość:
DO KOSZYKA
Len mielony złoty 200g

Len mielony złoty 200g

Cena: 4,16 zł

spodziewana dostawa
Amarantus BIO 250g

Amarantus BIO 250g

Cena: 4,39 zł

ilość:
DO KOSZYKA

Przepisy

Zupa migdałowa
21.12.2015
A gdyby tak wśród wigilijnych potraw, od lat przygotowywanych według przepisów wyniesionych z rodzinnego domu,…
Waniliowy deser z nasionami chia i jagodami i ksylitolem
10.12.2015
Jeśli chcecie zachwycić swoich gości to przygotujcie dla nich pyszny waniliowy deser z nasionami chia, jagodami.…
Jagodowy serik z ksylitolem
27.11.2015
Macie ochotę na sernik z jagodami i z ksylitolem, który możma przygotować zaledwie w 10 minut?
Chlebek dyniowy
02.10.2015
Przed wami prosty przepis na na chlebek dyniowy na bazie mąki razowej orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i…
Wegańskie lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym
11.09.2015
Co powiecie na wegańskie kremowe i mocno orzechowe lody? W tym przepisie nie znajdziecie jajek ani mleka…
Marchewkowo-grapefriutowy koktajl z Chia
11.09.2015
Przed wami zdrowy i orzeźwiający koktajl marchewkowo-grapefriutowy z nasionami Chia. Zawiera dużo witamin,…
Kokosowy pudding chia z czekoladą daktylową
22.07.2015
Bardzo prosty w przygotowaniu, o ciekawej konsystencji i niebanalnym smaku.
Pudding Chia z malinami i crunchy
09.07.2015
Zobacz przepis na pyszny pudding Chia na herbacie malinowej z malinami i crunchy.
Deser kokosowy z jabłkami, tapioką i borówkami
01.07.2015
Deser z tapioki jest trochę zabawny. Pękające w ustach miękkie kuleczki dostarczają ciekawych doznań.
Wegańskie lody czekoladowe
15.05.2015
Od miesięcy zajadam się wegańskim budyniem na bazie awokado i mleka kokosowego. Tym razem zmieniłam nieco…
Ciasteczka jaglane z rabarbarem
07.04.2015
To jeden z tych genialnych w swojej prostocie przepisów na coś pysznego, prostego do przygotowania i zdrowego.…
Mazurek kukurydziany z masłem orzechowym i orzechami w karmelu
02.04.2015
Oddajemy w wasze ręce przepis na wielkanocny mazurek kukurydziany z masłem orzechowym stworzony przez Beatę…
Mazurek kukurydziany z masłem orzechowym i orzechami w karmelu
02.04.2015
Oddajemy w wasze ręce przepis na wielkanocny mazurek kukurydziany z masłem orzechowym stworzony przez Beatę…
Przepis na makowiec z amarantusem
11.03.2015
Mak zalewamy wrzątkiem (tak, żeby był trochę przykryty) i odstawiamy na 20 min. Śliwki, migdały drobno szatkujemy.
Przepis na kisiel herbaciany z owocami
10.03.2015
Z 0,7 l zimnej wody odlewamy 1/2 szklanki. Do zimnej wody w szklance dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ksylitol…
Przepis na brownie z kaszy jaglanej
26.08.2014
Jak już Państwo wspominałam, jestem ogromnym łakomczuchem. Inaczej się tego nazwać nie da. Łakomczuch na diecie…
Przepis na kaszę jaglaną z jagodami Goji, sezamem i orzechami na słodko
16.06.2014
Kaszę jaglaną umieścić na sitku, opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Umieścić w naczyniu i zalać…
Przepis na racuchy z masłem orzechowym
16.06.2014
Połowę płatków owsianych zmielić w blenderze, wymieszać z mąką, otrębami, siemieniem lnianym i pozostałą częścią…
Przepis na chlebek owsiano-bananowy bez mąki
07.03.2014
Ten przepis jest genialny w swojej prostocie. Banany i platki owisane to podstawa, maślankę można zastąpić…
Przepis na deser z kaszy jaglanej z polewą owocową
04.02.2014
Kaszę jaglaną warto ugotować wcześniej i trzymać w lodówce do 2 dni, wykorzystując ją według potrzeb, np. do…
Przepis na śniadanie z amarantusem Bio
27.09.2013
Śniadanie, które wzmacnia, odżywia i ogrzewa. Idealna propozycja dla całej rodziny :)
Przepis na ciasto pomarańczowe z ksylitolem
05.06.2013
To jest ciasto beż mąki! Bardzo soczyste, wilgotne i aromatyczne. Z dodatkiem ksylitolu jest dietetyczne, a duża…
Przepis na pyszną zupę z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
20.06.2012
Podgrzej olej w szerokim rondlu, dodaj czerwoną cebulę, czosnek, trawę cytrynową oraz mielona, suszoną kolendrę i…

Przeczytaj

Ksylitol – alternatywa dla cukru
16.12.2014
Życie bez słodkości dla wielu z nas byłoby pozbawione pierwiastka szczęśliwości. Słodkie znaczy zazwyczaj pyszne…
Masło Orzechowe - obalamy mity!
14.01.2015
Czy masło orzechowe może być ważnym elementem diety odchudzającej? Jak najbardziej!
Jedz i Żyj Zdrowo na Facebooku
14.01.2015
Dołącz do fanów profilu Jedz i Żyj Zdrowo na Facebooku - korzystaj z naszych porad!
Czytaj o zdrowym jedzeniu i życiu
14.01.2015
Wejdź do działu Jedz i Żyj Zdrowo, aby sprawdzić najnowsze artykuły na temat zdrowej diety.