Quinoa komosa ryżowa 250g

Quinoa (komosa ryżowa) to roślina z rodziny szarłatowatych, spokrewniona z amarantusem i mająca podobną wartość odżywczą. Z uwagi na dobroczynne właściwości nazywano ją „złotym ziarnem” lub „świętym zbożem Inków”, „matką zbóż” (choć nie jest zbożem!), dziś nosi miano „super ziarna przyszłości”.

Quinoa jest źródłem błonnika, białka i witaminy B2 (ryboflawiny). Odznacza się wysoką zawartością tiaminy (wit. B1) i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, cynku, potasu.

Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie.

Quinoa jest smaczna, sycąca i pożywna. Może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu, składnikiem zup i dań jednogarnkowych czy podstawą zapiekanek na słono i na słodko.

SKŁADNIKI:

Quinoa ziarno.

Produkt może zawierać gluten oraz śladowe ilości orzeszków arachidowych, innych orzechów, mleka i soi.

Masa: 250g

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna1435 kJ/340kcal
Tłuszcz
6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,7 g
Węglowodany 55 g
- w tym cukry0 g
Błonnik5 g
Białko14 g
Sól0,005 g
WITAMINY
Tiamina0,40 mg (36%)*
Ryboflawina (wit.B2)0,30 mg (21%)*
Kwas foliowy183 µg (91%)*
SKŁADNIKI MINERALNE
Potas1040 mg (52%)*
Fosfor457 mg (65%)*
Magnez204 mg (54%)*
Żelazo10 mg (71%)*
Cynk7,4 mg (74%)*
Miedź0,6 mg (60%)*
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.

Spróbuj także

Przeczytaj o tym produkcie