Chlebek dyniowy

Lista składników

Przed wami prosty przepis na na chlebek dyniowy na bazie mąki razowej orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i upieczonej wcześniej dyni.

  1. Dynię pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i upiec do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.
  2. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
  3. W misce połączyć mąkę, płatki owsiane, ksylitol, sodę i cynamon.
  4. W drugiej misce wymieszać oliwę, napój sojowy, jajka i dżem.
  5. Banana i obraną ze skóry, ostudzoną dynię rozgnieść widelcem.
  6. Orzechy posiekać na dość grube kawałki, podprażyć na suchej patelni.
  7. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki, dodać dynię i banana, oraz 3/4 orzechów.
  8. Wymieszać metalową łyżką tak, by składniki się połączyły, ale ciasto zostało lekko grudkowate.
  9. Przelać do formy, wierzch posypać pozostałymi orzechami.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-50. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy na kratkę.

Smacznego życzy Beata Lipov z Lawendowy Dom, autorka przepisu.