Domowa granola kokosowa

Lista składników

Od zawsze wiadomo, że śniadanie to nasz najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma być pożywne, smaczne i pełnowartościowe. Powinno także dostarczyć nam dużo energii. Doskonałym pomysłem na śniadanie jest granola z jogurtem. Nabiał zawiera wapń, białko i witaminę A i D, natomiast produkty zbożowe dostarczą nam błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B.

Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na domową granolę z dodatkiem wiórków kokosowych. Do granoli wykorzystałam 4 rodzaje zbóż: owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Oprócz płatków dodałam też otręby i zarodki zbóż firmy Sante, która  w swej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo zdrowych produktów zbożowych.

Wykonanie:
Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie. Do dużej miski wsypujemy wszystkie płatki, otręby, zarodki, wiórki i ziarna sezamu i słonecznika. Dodajemy sól, cynamon, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i olej, jeszcze raz mieszamy. Wysypujemy na 2 blaszki do pieczenia wyłożone papierem.

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, raz na jakiś czas mieszamy, żeby płatki się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika do granoli dodajemy żurawinę i mieszamy. Gdy płatki wystygną przesypujemy je do szklanego suchego słoika.

Autor: Agata Witowska, Kulinarne przygody Gatity