Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą

Lista składników

Przed wami domowe krakersy z dyni przygotowane przez Beatę Lipow Lawendowy Dom. Jest to idealny przepis na jesienne popołudnia i wieczory. Są doskonałe na sucho, bez niczego, a z dodatkiem koziego serka i karmelizowanej cebuli urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Spróbujcie sami.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 35 minut, aż będzie miękka.
  2. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree.
  3. Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Orzechy zmielić.
  4. Do miski wsypać suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
  5. Dodać 2 łyżki miodu, 4 łyżki oleju i rozgniecioną dynię.
  6. Wymieszać wszystkie składniki i zacząć wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
  7. Ciasto owinąć folią i zostawić na pół godziny.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.
  9. Na jeden położyć ciasto, spłaszczyć dłonią, przykryć drugim i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
  10. Pokroić na kwadraty i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
  11. Piec ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
  12. W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  13. Na patelni rozgrzać pozostały olej.
  14. Wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
  15. Gdy stanie się szklista, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie łyżkę miodu.
  16. Smażyć jeszcze 5 minut.
  17. Krakersy podawać z serkiem i cebulą.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom