Przed wami domowe krakersy z dyni przygotowane przez Beatę Lipow Lawendowy Dom. Jest to idealny przepis na jesienne popołudnia i wieczory. Są doskonałe na sucho, bez niczego, a z dodatkiem koziego serka i karmelizowanej cebuli urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Spróbujcie sami.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 35 minut, aż będzie miękka.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree.
- Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Orzechy zmielić.
- Do miski wsypać suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
- Dodać 2 łyżki miodu, 4 łyżki oleju i rozgniecioną dynię.
- Wymieszać wszystkie składniki i zacząć wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
- Ciasto owinąć folią i zostawić na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Na jeden położyć ciasto, spłaszczyć dłonią, przykryć drugim i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
- Pokroić na kwadraty i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
- Piec ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać pozostały olej.
- Wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
- Gdy stanie się szklista, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie łyżkę miodu.
- Smażyć jeszcze 5 minut.
- Krakersy podawać z serkiem i cebulą.
Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom