Gruszka z nadzieniem amarantusowo-żurawinowo-migdałowym

Lista składników

Gruszka z nadzieniem amarantusowo-żurawinowo-migdałowym

Przed Wami smakowity deser, doskonały na jesienne, pochmurne dni. Żaneta Bartoszek, autorka przepisu, do nadzienia gruszki wykorzystała pyszny i zdrowy amarantus.

Amarantus jest źródłem białka. Dostarcza cennych witamin z grupy B (wit. B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego), oraz składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Odznacza się także wysoką zawartością błonnika. Nie bez przyczyny jest nazywany „zbożem XXI wieku” i zaliczany do superżywności!

Przygotowanie:
Każdą gruszkę obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, drążąc delikatnie środek. Amarantus Sante mieszamy z miodem, słonecznikiem i cynamonem, a następnie wypełniamy nadzieniem środek gruszki i umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym. Gruszki zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. W czasie, gdy się pieką gruszki, roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka). Po upieczeniu miękką gruszkę wykładamy na talerz i polewamy roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Autor i zdjęcia: Żaneta Bartoszek