Jagodowy sernik z ksylitolem

Lista składników

  • Ksylitol - 3/4 szklanki
  • twaród półtłusty - 750 g
  • jajko - 5 szt.
  • ekstrat waniliowy - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
  • masło roztopione - 50 g
  • jagody - 1,5 szklanki

Poznajcie przepis blogerki Kulinarne Szaleństwa Margarytki, która pokazuje jak można przygotować sernik z jagodami i ksylitolem zaledwie w 10 minut.

Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=9] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta, w jego metabolizmie insulina nie odgrywa znaczącej roli. Ksylitol jest polecany osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier i zmniejsza ochotę na słodycze. Stabilizuje równowagę kwasowo‑zasadową organizmu (daje odczyn zasadowy), przez co ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zwiększa przyswajanie wapnia, przez co poprawia stan kości oraz przeciwdziała próchnicy i nieświeżemu oddechowi. Jest źródłem wolnoprzyswajalnej i długouwalnialnej energii, dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej oraz osobom wykonującym większy wysiłek fizyczny.

Cały przepis znajdziecie na blogu.

Autor: Kulinarne Szaleństwa Margarytki