Przepis na kaszę jaglaną z tofu i nori

Lista składników

  • Kasza Jaglana - 3/4 szklanki
  • Sezam - 3 łyżki
  • Sól himalajska - do smaku
  • woda - 1,5 szklanki
  • nori - 3-4 liście
  • sos sojowy - 3-4 łyżeczki
  • tofu - ok. 150 g
  • oliwa - do smażenia
  • masło - 2 łyżki
Przepis na kaszę jaglaną z tofu i nori

Kaszę gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody na małym ogniu ok. 10-15 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ugotowaniu dodajemy masło. Tofu kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z dwóch stron, aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dolewamy sos sojowy.

Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.

Nori tniemy nożyczkami na cienkie paseczki. Ugotowaną kaszę delikatnie mieszamy z pociętymi nori i podsmażonym tofu. Na talerzu doprawiamy sosem sojowym i posypujemy dużą ilością podprażonego sezamu.

Autor: Monika Mrozowska, Źródło: Dzień Dobry TVN