Kotlety sojowe zapiekane pod ziołową kruszonką

Lista składników

  • Kotlety Sojowe À La Schabowe - 100 g
  • Sól himalajska - 1 łyżeczka
  • woda - 0,5 l
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • pieprz - kilka ziaren
  • mąka - 3 łyżki
  • czerstwy chleb razowy - 2 kromki
  • czosnek - 2 ząbki
  • świeże zioła (bazylia, oregano) - 1 pęczek
  • twardy ser żółty - 100 g
  • oliwa - 4 łyżki
  • olej - do smażenia

Do garnka wlać wodę, dodać sos sojowy, sól, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 15 minut. Powstałą marynatą zalać kotlety i odstawić na 7 minut. W tym czasie zmiksować chleb, czosnek, zioła, żółty ser i oliwę tak, by powstał rodzaj kruszonki. Kotlety odsączyć z zalewy, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron po ok. 3 minuty. Następnie przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć ziołową kruszonkę. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10 minut. Podawać z sałatą.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom