Kulki zdrowia z amarantusem, awokado i masłem orzechowym

Lista składników

Paulina Gruszecka, prowadząca blog Jazzowe Smaki, przygotowała dla Was prosty przepis na pyszny deser: kulki zdrowia z amarantusem, awokado i masłem orzechowym Sante! Przygotowanie tego dania zajmie Wam dosłownie chwilę! Kulki zdrowia to wartościowa przekąska zwłaszcza na zimowe dni. Można je również podawać jako deser albo zdrowy przysmak dla dzieci.

Amarantus BIO to rekordzista pod względem wartościowych składników odżywczych. Nie bez przyczyny zalicza się go do superżywności. Jest źródłem białka, witamin z grupy B (witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego). Dostarcza także składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Odznacza się wysoką zawartością błonnika.

Przygotowanie:

Amarantus ugotować. Awokado wydrążyć i przełożyć do pojemnika. Dodać pozostałe składniki. Miksować kilka chwil, aż masa się sklei i będzie można z niej swobodnie formować kulki. Przygotowywać kulki wielkości wiśni. Schłodzić w lodówce, by lekko stwardniały.

Smacznego!