Kuskus z grillowanym kurczakiem

Lista składników

  • Kasza KusKus - 1 szlanka
  • Dynia Łuskana - garść
  • Słonecznik Łuskany - garść
  • woda - 250 ml
  • cytryna - 1/2 szt.
  • kolendra - garść
  • kurkuma - szczypta
  • tłuczony kmin rzymski - szczypta
  • ogorek zielony - 1 szt.
  • ananas (ewentualnie) - klika plastrów
  • chili - 1 strąk
  • pierś z kurczaka - 1 szt.
  • sos sojowy - wedle uznania
Kuskus z grillowanym kurczakiem

Kuskus zalewamy zimną wodą (większa sypkość kaszy niż w przypadku oblania jej ciepłą wodą). Dodajemy soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, posiekane chili, kolendrę oraz kmin rzymski. Czekamy, aż kaszka nasiąknie.
W międzyczasie kroimy ananasa i ogórka w drobną kostkę. Mieszamy wszystko z kaszą Kuskus. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością oliwy.
Pierś z kurczaka nacieramy czosnkiem, chili, kolendrą i kminem. Można ją lekko rozbić, aby przyspieszyć jej opiekanie na patelni. Następnie grillujemy na złoto z obu stron, odwracając od czasu do czasu… tak, aby pięknie się zrumieniła, a w środku pozostała soczysta. Kiedy pierś będzie gotowa, polewamy ją sosem sojowym.
Kaszę podajemy z pokrojonym kurczakiem. Dekorujemy świeżymi ziołami i posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Tak przygotowaną potrawę możemy bez problemu zapakować w torebkę śniadaniową i zjeść za kilka godzin. Bez względu na czas, kasza Kuskus z grillowanym kurczakiem będzie smakowało równie dobrze!

Autor: Grzegorz Łapanowski