Mazurek kukurydziany z masłem orzechowym i orzechami w karmelu

Lista składników

Oddajemy w wasze ręce przepis na wielkanocny mazurek kukurydziany z masłem orzechowym stworzony przez Beatę Lipov.

Sposób przygotowania:

1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, końcem noża wyjąć ziarenka. Na stolnicę wsypać mąkę, kaszę, ksylitol/cukier i ziarna wanilii.  Dodać margarynę, żółtko i mleko.  Zagnieść ciasto, owinąć folią, schłodzić 20 minut w lodówce.

2. Rozwałkowywać na dobrze wysypanej mąką stolnicy i wycinać dwa prostokąty takiej samej wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec  ok. 14 minut, uważając, żeby ciasto się nie przypaliło.

3. Ostudzone blaty  przełożyć warstwą masła orzechowego.

Czas na polewę orzechową. Figi pokroić, orzechy dość grubo posiekać. Na patelni rozpuścić ksylitol/cukier, podgrzewać, aż zacznie się lekko karmelizować. Dodać wszystkie bakalie wymieszać tak, by pokryły się dokładnie karmelem. Przełożyć na mazurka i zostawić do ostygnięcia.

Autor przepisu i zdjęć Beata Lipov, Lawendowy Dom