Jeśli wraz z nowym rokiem podjeliście wyzwanie aby mieć szczupłą sylwetkę, wpierw trzeba zacząć od oczyszczania organizmu. Mamy dla was prosty, a zarazem idealny sposób wprost od Marcina Firmantego. Herbatka idealnie rozgrzeje Was w mroźne dni.
Jagody goji, zwane „owocami długowieczności” i „czerwonymi diamentami”, to owoce kolcowoju, rośliny o charakterze krzewo‑pnącza. Od ponad 2500 lat są stosowane w medycynie chińskiej i tybetańskiej. Należą do tzw. superfoods (super żywność) – to produkty naturalne, zawierające najcenniejsze dla organizmu człowieka składniki odżywcze. Odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz witamin A i E (tzw. witaminy młodości). Są źródłem wartościowego białka i żelaza.
Jagody goji można stosować jako dodatek do ciast i deserów, zup, ryżu, napojów zimnych i gorących oraz koktajli.
Przygotowanie:
Zagotować wodę w czajniku. Do filiżanki na herbatę wsypać dwie łyżeczki suszonych jagód goji. Gdy woda się zagotuje zalać jagody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać suszony imbir i porządnie wszystko razem wymieszać. Na koniec wycisnąć sok z połowy cytryny, zamieszać i gotowe. Podawać z plasterkiem cytryny.
Autor: Marcin Firmanty Mężczyzna Gotuje i…