Owsianka z masłem orzechowym

Lista składników

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – słyszeliście już pewnie setki razy to zdanie. Ja też, ale co robić, taka jest prawda. I nie ma tu wymówek, że czasu brak, czy nie jestem głodna. Ten pierwszy posiłek po wstaniu z łóżka po prostu trzeba zjeść i już. Co powiecie na śniadanie, które robi się samo, gdy Wy śpicie i jest gotowe, gdy doczłapiecie się do lodówki?

To doskonały i bardzo prosty pomysł na nocną owsiankę. Trzy składniki podstawowe, a reszta, to już Wasz wybór – płatki owsiane, masło orzechowe i napój roślinny. Płatki wsypujemy do miseczki lub słoika (jeśli planujemy jeść owsiankę w drodze do pracy), dodajemy łyżkę masła i mleko. Mieszamy.

Do tego ulubione dodatki, no tu już Wam nie pomogę 😉 Mogą być migdały, orzechy, siemię lniane, rodzynki, suszone śliwki, żurawina, figi, może być banan, gdy chcemy coś treściwszego, owoce jagodowe, brzoskwinie, mandarynki, jabłka.

Właściwie nie potrafię skończyć tej wyliczanki, sami widzicie, ile jest możliwości. Dziś przed Wami typowo letnia nocna owsianka z owocami jagodowymi i kapką miodu. Smacznego 🙂 Wieczorem wsypać płatki do słoika lub miseczki. Dodać masło, zalać mlekiem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć owoce, dodać miód. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Gotowe.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom