Pączki serowo-kukrydziane

Lista składników

  • Ksylitol - 20g
  • Sól Morska Jodowana - 1 szczypta
  • RODZYNKI
  • ser biały półtłusty - 125g
  • jajko - 1 szt.
  • spirytus - 1 łyżeczka
  • kórka cytrynowa - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ( bezglutenowy) - 1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana
  • olej kokosowy

W Tłusty Czwartek mamy dla Was przepis na pyszne pączki serowo-kukurydziane. Lekko chrupiąca skórka, złocisty miąższ i subtelnie słodki smak sprawią, że będziecie za nimi szaleć. Tajemnica ich doskonałego smaku kryje się w sposobie smażenia – należy je smażyć na średnim ogniu, by dobrze upiekły się w środku, i by skórka się nie spaliła. Przepis jest prosty, a efekt grzechu warty, więc do dzieła!

Sposób przygotowania:

Ubij mikserem jajka z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zmniejsz obroty i dodawaj do niej rozkruszony widelcem serek. Następnie dodawaj stopniowo do masy mąkę kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i łyżeczkę spirytusu. Do gotowej masy dorzuć na koniec rodzynki i wymieszaj. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się z niego formować małe pączki. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki. Pączki smaż w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, na średnim ogniu, obracaj, aby upiekły się z każdej strony. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć olej. Usmażone i wystudzone pączki możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!