Chlebek bananowy z siemieniem lnianym

Lista składników

  • Len Mielony Złoty - 3/4 szklanki
  • Cukier trzcinowy - 3/4 szklanki i 1 łyżka do posypania
  • Sól Morska Jodowana - 1/2 łyżeczki
  • Płatki owsiane - do posypania
  • mąka - 1 i 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka i szczypta do posypania
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 2 szt.
  • olej - 1/4 szklanki
  • duże dojrzałe banany - 2 szt.

Nagrzej piekarnik do 180C. Foremkę do pieczenia o wymiarach 30 x 11cm (klasyczna keksówka) posmaruj obficie masłem.
Zmieszaj ze sobą w dużej misce: mąkę, zmielone siemię lniane*, cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
W mikserze na wolnych obrotach trzyj jajka oraz olej.
Dodaj rozgniecione banany oraz wszystkie suche składniki. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta. Przełóż do foremki, wyrównaj wierzch ciasta, posyp cukrem trzcinowym i płatkami owsianymi. Piecz w piekarniku na środkowej półce przez 55-60 minut. Przed wyjęciem sprawdź specjalnym patyczkiem, czy ciastko jest w środku suche. Smacznego 🙂

*do mielenia siemienia lnianego używam zwyczajnego, najprostszego młynka do kawy i mielę siemię bardzo dokładnie, by miało konsystencję miałkiej mąki

Autor: Agnieszka Maciąg