Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt, a następnie jedno po drugim jajka. Gdy składniki się połączą, dodać mąkę i miksować jeszcze chwilę (nie więcej niż pół minuty) na najniższej prędkości. Do ciasta dodać pokrojony rabarbar i morele i wymieszać całość delikatnie łyżką lub silikonową szpatułką.
Formę do ciasta (u mnie okrągła tortownica o średnicy 20 cm) wysmarować masłem, na dnie położyć krążek papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto. Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach posiekane w kostkę masło z cukrem, płatkami i przyprawą. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom