Ciasto razowe z rabarbarem z owsianą posypką

Lista składników

  • Sól Morska Jodowana - szczypta
  • Płatki owsiane - 70 g do kruszonki
  • mąka pszenna typ 2000 - 200 g
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier biały - 120 g
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
  • masło o temperaturze pokojowej - 120 g
  • jogurt naturalny - 1/4 szklanki
  • jajko - 2 szt.
  • cukier muscovado do kruszonki - 100 g
  • przyprawa korzenna (do pierników) - 1 łyżeczka
  • zimne masło - 100 g

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt, a następnie jedno po drugim jajka. Gdy składniki się połączą, dodać mąkę i miksować jeszcze chwilę (nie więcej niż pół minuty) na najniższej prędkości. Do ciasta dodać pokrojony rabarbar i morele i wymieszać całość delikatnie łyżką lub silikonową szpatułką.
Formę do ciasta (u mnie okrągła tortownica o średnicy 20 cm) wysmarować masłem, na dnie położyć krążek papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto. Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach posiekane w kostkę masło z cukrem, płatkami i przyprawą. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom