Kotleciki z zielonej soczewicy z błonnikiem

Lista składników

  • Soczewica Zielona - 350 g
  • MĄKA KUKURYDZIANA - 2 łyżki
  • Błonnik 5 zbóż - 20 g
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • cebula drobno posiekana - 1 szt.
  • masło - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • jajko z wolnego wybiegu - 1 szt.
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • cząber (lub inne zioła np. tymianek, oregano, bazylia) - 1 łyżeczka
  • czosnek wyciśnięty przez praskę - 1 ząbek
  • posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki - opcjonalnie: garść
  • mąka - do obtoczenia
  • olej z pestek winogron - do smażenia
Kotleciki z zielonej soczewicy z błonnikiem

Zieloną soczewicę zalej 4 szklankami gorącej wody, dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu prze 30 minut, aż stanie się całkiem miękka. Odcedź nadmiar wody, ostudź i zmiksuj na pastę o grubszej strukturze.
Podsmaż cebulkę na maśle.
Dodaj tatrą bułkę, cebulkę, jajko i resztę składników, dopraw do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Ulep małe kotleciki i obtocz je w mące. Podgrzej olej na patelni i smaż z obu strony przez około 4 minuty, do zrumienienia.
Podawaj z sosem miętowym lub jogurtem w stylu tzatziki.

Autor: Agnieszka Maciąg