Kuszące ciasteczka owsiane z cynamonem i suszoną żurawiną

Lista składników

Bardzo proste!
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Utrzyj (ręcznie lub mikserem) masło z cukrem na jednolitą, kremową masę. Nadal mieszając dodawaj po jednym jajku. Następnie ręką wymieszaj masę z pozostałymi składnikami oraz płatkami owsianymi, otrębami i żurawiną.
Wykładaj łyżką stołową na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ciastka formuj w kule, układaj je w odległości ok 5cm od siebie, a następnie delikatnie spłaszczaj grzbietem łyżki lub widelca namoczonym w zimnej wodzie formując z nich lekko płaskie ciastka.
Piecz ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C na jasny, złotobrązowy kolor.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciastka na blaszce przez co najmniej 5 minut, by stwardniały. Ciastka nie powinny być upieczone zbyt mocno, ponieważ powinny być lekko ciągnące.
Smacznego!

Autor: Agnieszka Maciąg