Pasztet vege

Lista składników

  • Łuska Gryczana Mielona - 1/3 szklanki
  • Soczewica Zielona - 250 g
  • Jagody Goji - 3 łyżki
  • zmielone suszone grzyby - 20 g
  • zioła prowansalskie - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 2 ziarenka
  • oliwa z oliwek - 1/3 szklanki
  • sos sojowy - 5-6 łyżek
  • marchewka duża - 1 szt.
  • lubczyk - 2 łyżeczki
  • jałowiec - 2 ziarenka
  • pietruszka duża - 1 szt.
  • liść laurowy - 2 szt.
  • chrzan - 3 łyżki
Pasztet vege

Pietruszkę  i marchewkę ścieramy na drobnej tarce, cebulę drobno szatkujemy. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się przyrumienia. Zalewamy ok. 0,5 l wody i dorzucamy przepłukaną soczewicę, zmielone grzyby oraz przyprawy. Gotujemy z dodatkiem sosu sojowego, aż soczewica będzie miękka (ok. 30 min.), następnie dodajemy łuskę gryczaną i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej oliwą i pieczemy w piekarniku ok. 30 min. z góry i dołu.

Sos: jagody gotujemy 2 min. w wodzie, odsączamy, miksujemy i mieszamy z chrzanem.

Autor: Monika Mrozowska, Źródło: Dzień Dobry TVN