Pyszna zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Lista składników

  • Soczewica Czerwona - 200 g
  • Ksylitol - do smaku
  • Sól himalajska - do smaku
  • drobno posiekane czerwone cebule - 2 szt.
  • czosnek posiekany - 2 ząbki
  • posiekany szczypiorek - 1/2 szklanki
  • mielona kolendra (najlepiej świeżo rozbita w moździerzu) - 1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • drobno posiekana trawa cytrynowa (może być świeża, mrożona lub ze słoiczka) - 2 łyżki
  • wrząca woda - 3 i 3/4 szklanki
  • sok wyciśnięty z cytryny lub limonki - 1 owoc
  • posiekana świeża kolendra - 1 szklanka
  • olej z pestek winogron - 2 łyżki
  • opcjonalnie drobno pokrojona papryczka chilli dla zaostrzenia smaku - 1 szt.

Podgrzej olej w szerokim rondlu, dodaj czerwoną cebulę, czosnek, trawę cytrynową oraz mielona, suszoną kolendrę i ewentualnie papryczkę chilli. Całość przesmaż tak, by cebula lekko się zeszkliła, ale nie zbrązowiała. Następnie dodaj opłukaną soczewicę, mleko kokosowe i wrzącą wodę. Całość wolno zagotuj i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu ok 30 minut, aż soczewica stanie się zupełnie miękka i zacznie się rozpadać (zupa musi być gęsta). Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodaj szczypiorek i świeżą kolendrę pamiętając, by zostawić trochę ziół do dekoracji na talerzu. Pycha!

Autor: Agnieszka Maciąg