Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z bryndzą

Lista składników

  • Kasza Kukurydziana - 1 szklanka
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • bryndza - 250 g
  • żółty ser lub oscypek - 250 g
  • cebula pokrojona w kostkę - 1 szt.
  • masło lub olej - 1 łyżka
  • bułka tarta - do posypania formy

Ugotuj kaszę: na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu, wsyp 1 szklankę kaszy i gotuj na małym ogniu do całkowitego odparowania wody.
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, obsyp tartą bułką Układaj na przemian warstwami kaszę, bryndzę i kaszę. Wierzch posyp tartym żółtym serem lub oscypkiem i polej śmietaną wymieszaną z cebulą. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i zapiekaj do zrumienienia się powierzchni.