Zupa z zielonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Lista składników

  • Soczewica Zielona - 150 g
  • Sól himalajska - do smaku
  • cebula - 1 szt.
  • por - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • marchewka - 1 szt.
  • pieprz Cayenne - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • bulion warzywny - 800 ml
  • oliwa z pestek winogron - 1 łyżka
  • kapusta pekińska - 200 g
  • pomidorki koktajlowe - 100 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • kmin rzymski - 1 łyżeczka
  • kolendra świeża - garść
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • pieprz świeżo mielony - do smaku
Zupa z zielonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Posiekaj cebulę, marchewkę, pora oraz czosnek i przesmaż na oliwie z dodatkiem pierzu Cayenne. Dodaj opłukaną soczewicę, sól, kumin, zalej bulionem i gotuj przez 30 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę pekińską, mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez 10-15 min, aż soczewica będzie całkiem miękka, a kapusta nadal lekko chrupiąca. Tuż przed końcem gotowania dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki, sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na końcu posyp świeżymi ziołami. Smacznego.

Autor: Agnieszka Maciąg