Quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem

Lista składników

  • Quinoa Komosa ryżowa - szklanka
  • Sól himalajska - szczypta
  • sok jabłkowy - 2 szklanki
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • botwinka - 1 pęczek
  • grejpfrut różowy - 2 szt.
  • awokado dojrzałe - 1 szt.
  • kiełki rzodkiewki - garść
Quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem

Kaszę Quinoa zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę. Odcedzamy i wrzucamy do gotującego się soku jabłkowego z dodatkiem szczypty różowej soli himalajskiej. Gotujemy aż kasza stanie się szklista przez ok. 30 min. na wolnym ogniu. Jedno avocado zgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z grapefruita, odrobiną oleju oraz szczyptą różowej soli himalajskiej. Drugie avocado kroimy na ćwiartki (lub rwiemy na kawałki). Rzodkiewkę kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy do zimnej wody. Buraki młode kroimy w plastry i, podobnie jak rzodkiewkę, umieszczamy w zimnej wodzie. Ugotowaną kaszę podajemy z wszystkimi dodatkami, robiąc ładną kompozycję.

Autor: Andrzej Polan, źródło: Dzień Dobry TVN